SVILAJNAC- Apsolutna šampionka svilajnačkog 55. Resavskog poljoprivrednog sajma je krava Venera vlasnika Dragana Todorovića iz Dublja. Pored pehara, vlasnik je nagrađen sa 50.000 dinara.  U kategoriji junica šampionka je grlo Karolina u vlasništvu Nenada Tomić iz Kušiljeva, u kategoriji prvotelki šampionka je Višnja vlasnika Dragana Todorovića iz Dublja, u kategoriji krava šampionka je Mina vlasništvo Poljoprivredne škole u Svilajncu. U konkurenciji je bilo 95 grla simentalske rase.

– Imam 30 grla u štalama, što zahteva veliki rad i posvećenost. Bez prekida tokom cele godine svi članovi domaćinstva rade. Od govedarstva može da se živi pristojno, ali velika su odricanja, kaže Todorovića najbolji odgajivač na ovogodišnjem sajmu.

Pratilje u svakoj kategoriji su nagrađene sa po 20.000 dinara i šampionke kategorija 40.000, dok je svako izloženo grlo dobilo po 5.000. Sajam je održan u prostoru Poljoprivredno-veterinarske škole sa Domom učenika Svilajnac.

– Opština Svilajnac značajna sredstva ulaže u poljoprivredu i to je na godišnjem nivou oko 100 miliona dinara, direktno i indirektno. Reč je o beskamatnim kreditima, besplatnom osemenjavanju i matičenju, ulažu se sredstva u infrastrukturu. Najnovija i najbitnija stvar je projekat navodnjavanja na 3.000 hektara. Završavamo projektnu dokumentaciju i očekujemo da posao bude završen za dve godine. Procenjena vrednost je 11 miliona dolara. To će doprineti stabilnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i zaštiti od poplava, rekao je predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović

Program sajma obuhvatio je izložbu ovaca, predstavljanje poljoprivredne mehanizacije, proizvođača i distributera stočne hrane, predstavljanje proizvođača sredstava za zaštitu bilja, izložbu pčelinjih proizvoda, proizvoda domaće radinosti i proizvoda starih zanata.

Izložba govečeta simentalske rase je bio centralni događaj sajma, s obzirom da je ovo poznati stočarski kraj, sa tradicijom u izlaganju goveda dužom od jednog veka, jer je stočna izložba prvi put u Svilajncu održana još davne 1895. godine. Od 2008. godine termin održavanja je ubeležen u Međunarodni kalendar izložbi stoke koji godišnje objavljuje Međunarodno udruženje stočara, što je samoj izložbi dalo jednu novu dimenziju i međunarodni značaj.