DAN BEZ AUTOMOBILA 2018. – 4. SVILAJNAČKA BICIKLIJADA

SVILAJNAC- Na 4. Biciklijadi u Svilajncu oko 500 građana učestvovalo je danas u  7 kilometara dugoj vožnji bicikala gradskim ulicama u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti. I deca i mladi i penzioneri na biciklama, rolerima, trotinetima, hoverbordovima podržali su ovu akciju koja se u Svilajncu održava već četvrtu godinu za redom.

-Na ovaj način podržavamo Evropsku nedelju mobilnosti i korišćenje alternativnih načina prevoza koji ne zagađuju životnu sredinu. Svojim primerom pokazujemo da je prevoz biciklama, rolerima, pa i pešačenje mnogo zdravije i po nas i po našu okolinu. Svilajnac je kao grad vrlo pogodan za vožnju bicikala, brzo se svuda stiže i ravno je, a i ulažemo i ulagaćemo u izgradnju biciklističkih staza, kako bismo ovaj vid prevoza popularizovali i učinili bezbednijim, izjavila je Dragana Radević, zamenik predsednika opštine Svilajnac i na bicikli predvodila kolonu vozača.
Inače, u okviru Evropske nedelje mobilnosti održano je niz aktivnosti koje su služile da podignu svest dece i ljudi o značaju očuvanja životne sredine.
-Za đake prvake organizovali smo gledanje edukativnog animiranog filma o pravilima ponašanja i bezbednosti u saobraćaju, podelili smo im knjige „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, omogućili besplatne mini servise bicikala, apelovali i motivisali da što više koriste alternativna prevozna sredstva koja ne zagađuju okolinu, kazala je Marina Milutinović, organizator aktivnosti.

U organizaciji su učestvovali Sportski savez opštine Svilajnac, Volonterska orgnizacija Svilajnac, Crveni krst Svilajnac, Biciklistički klub „Čiroki“ iz Svilajnca, a pokrovitelj je opština Svilajnac. Inače, Evrospka nedelja mobilnosti održana je širom Srbije i Evrope u više od 2.500 gradova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *