Manifestacija Pesničke vatre zlatiborske održana je peti put na Zlatiboru, u hotelu Palisad i na Šumatnom brdu.
Tradicionalnu kulturnu manifestaciju otvorio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekavši da su svi okupljeni veoma važni kako bi se unapredila kultura.

„Vi ste tu da ne zaboravimo da unapredimo našu kulturu u malim mestima, da promovišemo sve ono što su naši preci radili pre nas. Ovo veče je posvećeno Desanki Maksimović i Bertoltu Brehtu. Ovo je sigurno vodilja za neke naše nove pisce i umetnike koji će sigurno i ovde u malim sredinama da nastanu i izrastu. Mi smo kao lokalna samouoprava tu da damo podršku tome i da promovišemo naše tradicionalne vrednosti“, rekao je Stamatović.

Dobitnik ovogodišnje Povelje Pesničkih vatri je  Pero Zubac, koji je i zapalio simboličnu vatru – večni plamen poezije, a priznanje mu je uručio predsednik organizacionog odbora i zamenik predsednika opštine Arsen Đurić.

„Srećan sam što su mi organizatori, moji prijatelji, omogućili da vidim gde počiva Savo Jovanović Sirogojno, junak mog detinjstva. Drago mi je što se ovo mesto održava čisto, i što nema nijednog grafita“ rekao je srpski pisac pri paljenju vatre kod Spomen kosturnice stradalima u Drugom svetskom ratu. Tema stradanja bila je zastupljena u poeziji Bertolta Brehta i Desanke Maksimović, kojima je ovogodišnja manifestacija i posvećena. U godini kada se obeležava 120 godina od rođenja nemačkog pisca i srpske pesnikinje njihove stihove u Palisadu su kazivali i izvodili Slobodan Ljubičić, Ivana Šćepanović, Danka Stojiljković i Ljubodrag Begović. Pored pesama „Tražim pomilovanje“, „Krvava bajka“, „Izveštaj Srba“, „Spomen na ustanak“ koje su pisali Breht i Maksimović na Pesničkim vatrama predstavljena su i dela Alekse Šantića, Federika Garsije Lorke, Miloša Crnjanskog…

U svečanom programu su učestvovala i deca iz hora Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini i Marko Džambasović učitelj i frulaš.
I ove godine na Zlatibor su stigli i pesnici koji učestvuju na tradicionalnim međunarodnim Beogradskim susretima pisaca, a zlatiborskoj publici predstavili su se Ludvig Lege iz Nemačke, Lučian Aleksiu iz Rumunije, Mesut Šenol iz Turske i Dmitri Sergejevič Buragov iz Ukrajine. Zlatiborski pesnici Mirjana Ranković Luković i Milosav Radibratović svojim pesmama  „Drugi zavičaj“ i „Zlatibor je“ pozvali su poklonike kulture i za sledeće Pesničke vatre zlatiborske koje će se održati za godinu dana.