Evropska Noć istraživača, trinaesta po redu,  počela je večeras Pomoravlju, a deo naučne zabave preneće se i na subotu. Treći put u Pomoravlju u organizaciji NOUtima vrata nauke otvorena su u Ćupriji, Svilajncu, Despotovcu  i Jagodni.

-Trudimo se da pribiližimo nauku kroz zanimiljiv način, mlađima i starijima. Misija je da sve što je daleko i strano, pa možda i plaši one koji nisu naklonjeni nauci da se kroz eksperimente približe nauci, kazala je član NOU tima Miroslava Aćimović.

U Ćupriji su vrata nauke otvarena u Srednjoj Medicinskoj školi. Istraživanje čudesnog sveta magnetizma, pravljenje ekoloških vozila na električni i vazdušni pogon.

– U subotu ćemo posetiti treninge sportista gde ćemo meriti fiziološke parametre pre, za vreme i posle treninga. Edukovaćemo ih o promenama koje fizička aktivnost izaziva na ljudskom telu, najavljuje  Miroslava Aćimović.

– Najatraktivniji ogled, koji je potpuni hit među najmlađima, je slajm. Uoućuju vrlo pronicljiva pitanja za volotere. Pažljivi su i pitaju. Veliki broj volontera prati manifestaciju, naš zadatak je da uz osmeh na najbolji način predstavimo oglede i odgovorimo na pitanja, kazala je volonter Nađa Branković.

U Svilajncu je u Prirodnjačkom centru Srbije priređena je Noć istarživača.

-Naučili smo kako nastaju fosili. Otkrili smo tajne svetlosti, bili smo naučni detektivi i kroz eksperimente smo ušli u tajne misterionog praha i tečnosti. Zavirili smo u mikrosvet i uživali u svim njegovim čarima. U subotu idemo na „Put oko sveta za 60 minuta“. Pomoću posebnog softvera, u društvu naučnika, proputovaćemo svetom i videti prizore koje snimaju video kamere širom naše planete, kažu u Regionalnom timu podrške za nauku, obrazovanje i umetnost – NOUtim.