SVILAJNAC- Resavska biblioteka Svilajnac proslavila je svečanom akademijom veliki jubilej – 150 godina postojanja i rada.  Obeležavanje jubileja počelo je otvranjem ekskluzivne izložbe pod nazivom “History of changes – Istorija promena” autora Vesne Vujosević Miladinović i promocijom monografije “Istorija promena” autora Olivere Mijailović. Resavska biblioteka je Povelju Resavske biblioteke povodom 150 godina trajanja za posebne zasluge dodelila : Opštini Svilajnac, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i prof. dr Desanki Stamatović. Biblioteci je uručena Gramata koju joj je dodelila Eparhija požarevačko-braničevska. Direktora Resavske biblioteke Jelena Dišić Tomić izjavila je da malo koja ustanova kulture beleži kontinuirano trajanje od vek i po, u vremenima koja nisu bila ni malo laka.

– Resavska biblioteka je mesto koje baštini tradiciju, istoriju, kulturno nasleđe našeg grada, u njoj su se razvijale i dalje se razvijaju mnoge napredne ideje i inicijative, kao takva ona je stub kulture resavskog kraja. U istoriji naše ustanove smenjivale su se godine poleta, obnove i uzdizanja, sa činjenicama i događajima koji su ometali njen razvoj: neodgovarajući smeštaj, svetski ratovi, kada je zapaljen i uništen dobar deo književnog fonda, zatim poplave, česte selidbe, nedovoljna finansijska sredstva…Ali od 1986. Resavska biblioteka je dobila svoj dom preseljenjem u kuću veletrgovca Mite Isakovića, koja je zbog svoje arhitektornske vrednosti i istorijskog doprinosa obrazovanju i kulturi proglašena spomenikom kulture Odlukom Vlade Srbije 2001. godine. Uz podršku opštine Svilajnac i Ministarstva kulture i informisanja ova zgrada je nedavno kompletno rekonstruisana, objasnila je ona.

Resavska biblioteka, počela je kao Čitaonica Društva omladine resavske 1868. godine, nikada nije prestajala sa radom i danas je značajna društvena, kulturno obrazovna i prosvetna ustanova Resavskog kraja i Svilajnca. Ima oko70.000 knjiga iz svih sfera života i čuva 11.537 ražličitih vrsta građe na Zavičjanom odeljenju. U njoj se čuvaju i knjiga za crkvenu upotrebu „Posni triod“, štampana u Lavovu oko 1620. godine kao i knjiga „Serbianka“ Sime Milutinovica Sarajlije štampana u Lajpcigu 1826. godine. Biblioteka poseduje i zbirku minijatura koju čini 41 primerak, a među njima je i 11 primeraka umetnika Andruška Karolja. Od 2001. godine do ove godine Biblioteku je posetilo 220.534 čitaoca koji su pozajmili 475.764 knjige. Na proslavi jubileja nastupao je i Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca sa dramskim prikazom pod nazivom “Naše domaće stvari”.