PARAĆIN- Danas su u Paraćinu uspešno održana pokazna vežba ,,Zajedno protiv poplava”, odnosno pokazno postavljenje mobilne opreme za odbranu od poplava na reci Crnci u centru tog grada. Mobilni sistem za vežbu postavljen je za desetak minuta u dužini od 100 metara, dok će taj sistem pokrivati ukupno 370 metara obale. Prema projektu, vrednom 3,9 miliona evra koji finansira EU,  biće izgrađeno 4 kilometra zaštitnih betonskih zidova, te nabavljene mobilne pumpe većeg kapaciteta. U katastrofalnim poplavama 2014. godine 15.000 Paraćinaca pretrpelo je štetu,  3.000 objekata je poplavljeno, procenjena šteta iznosi 2,5 milijarde dinara.

– Zajedno protiv poplava je još jedan poduhvat gde EU podržava Srbiju i region, kako bi se efikasno suočili sa izazovima klimatskih promena i kako bi smanjili rizik od prirodnih katastrofa. Od 2014. godine EU je pomogla srpskom stanovništvu i pokazala solidarnost ulaganjem 172 miliona evra. Ova sredstva su bila usmerena na hitnu pomoć, oporavak i prevencije. Pored uređenja rečnog toka i preventinih mera, pomogli smo farmerima da oporave proizvodnju, rekao je šef operacija u Delegaciji EU u Srbiji Sakelaris Hurdas.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da je reč o poplavama koje su pogodile 2/3 opština u Srbiji.

– Veliki posao je urađen na obnovi u Srbiji, ali je to preraslo u razvojni projekat i ima za cilj da stvari učini boljima. Projekti vredni 100 miliona evra, koje donirala EU, realizuju se na više desetina lokacija. Paraćin je karaterističan zbog infrastrukure koja je kumovala prekomernim plavljenjem. Zato će sedam mostova preko Crnice biti ponovo izgrađeno iz donacije Švajcarske. Mi smo danas bezbedniji, i spremniji nego 2014. godine, kaže Blagojević.

Zamenik predsednika opštine Paraćin Tomislav Šaletić je izjavio da je veliku pomoć donirala EU, koja se realizuje Austrijske razvojne agencija.

– Kompletni radovi obuhvataju 10,8 kilometara Crnice, što je 21 kilometar obale, više vidova zaštite obala, a posle kojih će Paraćin biti zaštićen. Predviđeno je da radovi budu završeni sledeće godine, ističe Šaletić.

Pokaznoj vežbi prisustvovao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević i  izvršni direktor Srbijavoda Zvonimir Kocić.