ĆUPRIJA- U okviru proslave velikog jubileja – 100 godina od oslobođenja Ćuprije u Prvom svetskom ratu, igrana je predstava “Milunka Savić” u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesne Stanković.

– Priča je fascinantna i bila sam iznenađena što neko pre mene nije to napravio. Reditelj Braca Petković je pre 20 godina napisao ,,Milunku”, tada sam prvi put čula za nju, mislila sam je to fikcija. Kada sam pročitala i malo istraživala bila sam fascinirana tom enregijom, snagom, ljubavlju, patriotiznomom… Mislila sam da takva žena ne može da postoji u Srbiji, možda negde u legendama atičke Grčke ili pričama o polubogovima. Čekala sam da neko to uradi, vidim prolazi vreme, sticajem okolnosti, ušla sam u priču. Više ne verujem u slučaj, živi likovi odaberu svog glumca. Ovo je samo jedan deo istinite priče, kaže  Vesna Stanković.

Dirljiva ispovest o životu, smrti, ratu, Srbiji, ljubavi i patnji, iz ugla žene borca koja je dobila najviša ratna odlikovanja -orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, francuski Ratni krst sa palmom, dva ordena Legije časti…
Posle rata rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje… Ova neustrašiva žena završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme.