ĆUPRIJA- Izložbom Ćuprija u velikom ratu, autora Stefana Stamenkovića, Ustanova kulture nastavlja sa obeležavanjem 100. godišnjice od oslobođenja tog grada u Prvom svetskom ratu.

– Šira javnost veoma malo zna o Ćupriji tokom Prvog svetog rata, tako je bilo teško sve prikupiti. Uradili smo 20 plakata temaski podeljenih koji pokazuju različite aspekte. Značajne ličnosti poput Flore Sens, Arčibalda Rajsa, dr Nikolaja Semaška, generali Dragiše Pandurevića i drugih, ostavili su pisane tragove o tadašnjiim prilikamau gardu, kaže istoričar i autor izložbe Stefan Stamenković.

Recimo da jedini od značajnih ličnosti tog vremena dr Semaško ima svoju ulicu u Ćupriji. On je od 1914. do 1916. bio upravnik Okružne bolnice u Ćupriji. Kasnije je učestvovao u revoluciji u Rusiji 1917. godine, zatim bio ministar zdravlja u SSSR, a kao lični Lenjinov lekar utvrdio je njegovu smrt i učestvovao u obdukciji njegovog tela.

– Ćupričani o Ćupriji veoma malo znaju, reč je o administrativnom centru tokom 19. veka i početkom 20. Moravski okrug je bio ovde, ono što je danas Jagodina. Najbitnije institucije su bile ovde skoncentrisane državna adminsitracija, sud, policija garnizon, bolnica, zatvor.. . Toliko značajnih ličnosti, toliko značajnih događaja u Ćupriji o kojima javnost ne zna i to je neverovatno. Mi to sada saznajemo posredno. Ovo je prva izložba ovakve vrste u Ćupriji. Potrebna je bila ideja i inicijativa Ustanove kulture da započnemo sa radom, ističe Stamenković.