PARAĆIN- Njegova ekselencija Pertti Ikonen  ambasador Finske u Srbiji danas je i u galeriji   Kulturnog centra u Paraćinu otvorio izložba “Inovativni dizajn Finske”. On je bio u zvaničnoj poseti Paraćinu gde se na početku susreo sa predsednikom opštine Sašom Paunovićem i posetio pogone Srpske fabrike stakla.

– Finska je jedna od najrazvijenijih zemalja sveta, sa najvećim dohodkom po glavi stanovnika, odmah posle SAD. Postoje velike mogućnosti saradnje dve države. Poseta ima  za cilj da se ambasada informiše o mogućnostima ulaganja i potencijalima sa kojima raspolažemo u Paraćinu i Pomoravlju. Njihova industrija je posebna i zasniva se na informatičkim tehnologijama, ali postoji mogućnsot za rad njihovih kompanija kojima je potrebna jeftinija radna snaga, jer su njihove zarade enormne za naše uslove, rekao je Paunović.

Pomoravlje kao region od 250.000 stanovnika ima mogućnost da pruži podršku investitorima koji dolaze iz Finske, a u toku su razgovori paraćinske lokalne samouprave sa kompanijom iz tog dela sveta o mogućem ulaganju.

– Oni dolaze tamo gde postoji sigurnost i zbog toga žele da sarađuju sa opštinama koje će im to garantovati. Paraćin ima u tom smislu prednost, kao i geografsku poziciju i dovoljan broj radnika, napomenuo je Paunović.

Finski ambasador je istakao da inovativni finski dizajn ono po čemu je ta država poznata u svetu.

– Podržavamo srpske firme, posebno inovativne i početnike u biznisu. Imali smo sastanak sa startapovima koji će u sledećeg meseca ići u Helsinski. Dizajn je veoma važan, kako su stvari osmišljene, jer moraju biti dobro dizajnirane i funkcionalne. Na izložbi su prikazani neki od mobilnih telefona koji su bili izdržljivi na pad, a to je tipično finska inovacija. Ručni sat koji, pored vremena, meri otkucaje srca ili korake takođe je finski proizvod, rekao je Ikonen.