SVILAJNAC- Izložba fotografija kostima i maski “Cosplay & body art performans” svilajnačke umetnice Mire Milovanović otvorena je u svilajnačkom Centru za kulturu, gde će njeni nesvakidašnji radovi biti izloženi do kraja novembra.

Mira Milovanović godinama uspešno vodi svoj kozmetički salon u Svilajncu, a naklonost prema profesionalnom šminkanju vodila je u ispitivanje mogućnosti same tehnike i istraživanje ličnih afiniteta. U Beču je završila obuku za pozorišnu šminku, a zatim nastavlja da se bavi tehnikama face painting i body art.  Interesovanje je dalje vodi ka izradi maski i kostima poznatog kao cosplay. U ovoj tehnici Mira je pokazala svoj izvanredan talenat i veliko tehničko umeće.

– Costplayeri se u Srbiji predstavljaju grupno na pojedinim sajmovima ili na takmičenjima, a performansi jednog autora, kakav je organizivan u Svilajncu nisu česta praksa. Mira je pokazala da je kao costplyer ispunila sve uslove: odlično i precizno izrađeni kostimi, sjajan nastup modela i scenski efekti koji su pojačali utisak. Posetioci su u prilici da vide i izložbu fotografija njenih radova. Ovo je, inače, jedna od izložbi koju organizujemo u okviru našeg programa “Pokaži šta znaš”, gde pružamo prostor, tehničku i svaku drugu podršku našim talentovanim sugrađanima da predstave svoj rad, najčešće hobi koji se graniči sa ozbiljnom umetnošću – izjavila je Ivana Nešić, umenički urednik Centra za kulturu Svilajnac.

Mira Milovanović istakla je da se ovim bavi u slobodno vreme iz čistog zadovoljstva.

– Sve ove tehnike su vrlo zahtevne u tehničkom i materijalnom smislu, traže ogroman trud i posvećenost, istraživanje, ali kada postoji ljubav i volja onda nastaje umetnost. Uz pomoć sugrađana, prijatelja i Centra za kulturu Svilajnac napravili smo veliki performans koji ne zaostaje za sličnim događajima u Evropi iz oblasti pop kulture – objasnila je ona.