JAGODINA- Učenički parlament jagodinske Gimnazije danas je tribinom ,,Nisam kriva, ali koga briga” i prikazivanjem filma čiji su autori učenici, obeležili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

– Akcija se sprovodi u vidu 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama do 25. novembra do 10. decembra. Inicijativa je potekla od Učeničkog parlamenta, oni su imali želju da se akcija podigne na viši nivo u smislu organizovanja tribine i izrade kratkih filmova. Izvršili su dramatizaciju i prikaz različitih oblika nasilja. Cilj tribine je da se učenici upoznaju sa različitim oblicima nasilja, jer se uglavnom govori o pishičkom i fizičkom nasilju, dok se ostali tipovi ne raspoznaju već se vezuju za tradicionalni položaj žene unutar porodice, kazala je profesor sociologije Marija Stanojević.

Predsednica vlade Učeničkog parlamenta Maša Petrović moderirala je tribinu i zahvalila se profesorima koji su učestvovali u njenoj pripremi, kao i učenicima koji su u velikom broju prisustvovali i na taj način podržali rad ,,parlamentaraca”.

– Tribina je posvećena nasilju nad ženama i obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Čućemo predavanje profesorke sociologije Marije Stanojević koja će nam dati dodatne podatke o nasilju i vrstama nasilja. Zatim ćemo pogledati filmove i zamolila bih vas da razmislite o tome i obratite pažnju koji sve oblici nasilja postoje i događaju ljudima, najvila je Maša Petrović.

Posle prikazivanja filmova učenici su diskutovali o temi nasilja.