ĆUPRIJA- U saradnji Ministarstva za demografsku i populacionu politiku i SO Ćupija danas je devetoro mladih bračnih parova iz seoskih sredina dobilo najsavremenije plastenike, dok je u Domu zdravlja instaliran mobilni ultrazvuk sa tri sonde za ginekološke preglede. Vrednost ultrazvuna je 3 miliona dinara.

– Nabavku ultrazvuka je 70 odsto finansiralo ministarstvo, a 30 odsto loklana samouprava. Očekujemo unapređenje zdravstvene zaštite žena. Planirano je da ultrazvuk bude korišćen naredne godine u seoskim sredinama prilikom preventivnih pregleda, kazala je pomoćnik predsenika te opštine Jadranka Đorđević.

Postojeći ultrazvuk nije adekvatan i često se kvario. Edukacija o značaju očuvanja reproduktivnog zdravlja za srednjoškolce i opremanje Škole za trudnice su mere iz ovog projekta koje će biti ralizovane do kraja godine.

– Prvi pregledi biće obavljani od utorka. Aparat puno znači, jer ima tri sonde abdomenalnu, vaginalnu i linearnu za pregled dojke, odnosno biće obavljana kompletna dijagnostika. Realizujemo predavanja o reproduktivnom zdravlju za srednjoškolce, kazala je načelnica Službe za Zdravstvenu zaštitu žena dr Emina Stevanović.