Vlasti Hrvtske zadržali su danas delegaciju Udruženja veterana i potomaka nekoliko sati iako su bili sa porodicama i decom, prenosi Kurir.

Privedeni su predsednik Skupštine VRS Milan Milanović i predsednik Udruženja potomaka Ivan Petrović. Među privedenima su bili i Jagodinci predsednik Bunt Dušan Marković i njegov zamenik Aleksandar Racić. Razlog privođenja je nepoznat i nije saopšten, mada naši sagovornici kažu da su njihova imena proveravana na nekom od spiskova koje su hrvatski graničari i policajci imali u kompjuteru.

Udruženje veterana Srbije tražiće od srpskog Ministarstva inostranih poslova da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj i traži odgovore zbog ovog incidenta.

Zahvaljujući brzoj reakciji Ministarstva inostranih poslova Vlade Srbije danas zadržani predstavnici veterena i potomaka nastavili su put Banjaluke na proslavu Dana Republike Srpske. Put su nastavili pošto su privedeni na graničnom prelazu Batrovci zajedno sa svojim porodicama.

Nakon intervencije ambasade Srbije u Zagrebu, kako saznajemo Ljudmila Ostojić, konzul naše zemlje u Vukovaru lično se pojavila na graničnom prelazu-

– Ona je tražila hitno obajšnjejnne zašto su državljani Srbije zadržani i praktično uhapšeni i svaka joj čast. Zatekla je naše sugrađene privedene na granici i oni nisu mogli da se javljaju na mobilne telefone. Tek posle njene intervencije nastavil su put- kažu naši sagovornici.