SVILAJNAC- U toku su pripreme za izložbu ,,Životinje Afrike”, koja će obeležiti 2019. godinu u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu, a već sada vlada veliko intresovanje javnosti jer su prvi preparati pristigli, dok najveću pažnju privlače umetnički modeli afričkog slona i krokodila u prirodnoj veličini.

– U svetu postoje samo dva zoološka vrta sa afričkim slonom, ostalo su indijski. Bio sam skeptičan prema svom radu, mislio sam da modeli nisu dovoljno verodostojni, ali svetski ekspert za izradu modela divljih životinja Afrike Art Valen iz Holandije mi je rekao da je svilajnački slon jedan od najlepših modela na svetu koje on video, čak i kada je reč o preparatima. Mesec dana sam u Holandiji učio razlike među polovima slonovima, prednjih i zadnjih nogu, načina naboravanja kože, veličine kljova…. Umetnički modeli afričkog slona se rade zbog zabrane lova, ali i kada se preparira uginuli primerak to su preskupi radovi, ističe primenjeni umetnik Srđan Filipović Fila.

Sve je bilo komplikovano prilikom izrade dodaje on i otkriva da se slon se zove Vim po svetskom stručnjaku za preparate afričkih životinja. Takođe je i krokodil njegovih ruku delo.