JAGODINA- U Srbiji se godišnje dogodi nekoliko hiljada saobraćajnih nezgoda gde su učesnici vozial i divljač, štete su ogromne i za vozače i za lovačka udruženja, ali do sada je sudska praksa pokazala da isključivu krivicu snose udruženja, rekao je nastavnik Šumarske škole u Kraljevu Vladimir Stojnić, a radionici u Jagodini koju su organizovali LU Jagodina i ŠG Južni Kučaj. Ovoj radionici prisustvovali su predstavnici lovačkih udruženja iz Pomoravlja.

– Zbog toga su lovačka udruženja dovedena na ivicu egzistencije. Primer iz Mladenovca je očigledan, u jednoj saobraćajnoj nezgodi stradala su triprimerka srneće divljački u zoni gde je brzina ograničena na 30 kilometara na sat. Lovačko udruženej oglašeno krivim i platilo je 1,6 miliona dinara. Razlika između prvog i trećeg stradalog primerka je 67 metara, u zapisniku stoji da je divljač izašla sa desne strane a polomljen je levi far. Mnogo nelogičnosti, objašnjava Stojnić.

Projekat je podržalo  Ministarstvo poljoprivrede, nosilac je Šumarska škola.

– Cilj da vidimo i čujemo primere iz prakse, kao i viđenje daljih pravaca kako da neusaglašenu sudsku praksu rešimo na adekvatan način. Cilj je smanjene šteta od divljači, smanje šteta na divljači i ujednačavanje sudske prakse. Lovačka udruženja nisu zaštićena i niko ne prepoznaje njihov interes, a prema cenovnku srena vredi 200 hiljada dinara, ističe Stojnić.