Posle niza neuspešnih pokušaja prodaje za Jagodinsku pivaru koja je od sredine juna u stečaju pojavio se kupac. Na oglas za kupovinu najstarije fabrike u Srbiji javila se jagodinska firma “X-trade” i za Pivaru čija je zvanična procenjena vrednost oko šest miliona evra ponudila oko 420.000 evra, navodi se na sajtu Centra za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Kako je ova cena mnogo manja od polovine procenjene vrednosti, prema Zakonu, za prihvatanje ove ponude neophodno je odobrenje poverioca. Odluka Odbora poverioca očekuje se u narednih desetak dana, stoji u tekstu Insajdera.

Većinski vlasnik kompanije “X-trade” je jagodinski biznismen M.N. čije se ime navodi u Beloj knjizi MUP-a Srbije o organizovanom kriminalu iz 2001, a koja predstavljala svojevrstan pregled operativnih saznanja policije o kriminalnim grupama koje su delovale na teritoriji Srbije u tom periodu.

M.N. svrstan je u jagodinsku kriminalnu grupu koju predvodi M.Đ. čija je  “osnovna kriminalna delatnost grupe je krijumčarenje droge – heroin”. On je kao i veliki broj članova ove grupe hapšen u akciji Sablja.

“Vođa grupe M.Đ., sa svojim članovima, organizator je u krijumčarenju. Isti prevoze i distribuiraju drogu na teritoriji Srbije, a takođe i Austrije i SR Nemačke. Pored M.Đ, najznačajnije mesto u grupi zauzima M.N.”, navedeno je u Beloj knjizi gde se dodaje da je grupa bavi i krivičnim delima razbojništvima i teškim krađama.

Firma “X-trade” je, prema podacima iz registra, osnovana 2001. a njena osnovna delatnost je trgovina na malo motornim gorivima u specijalizovanim prodavnicama. Kompanija, međutim, u Jagodini radi i na izgradnji stambenih kompleksa.

M. je, naime, pre nešto više od godinu dana kupio jagodinski pogon Navipa koji je takođe bio u stečaju.

Ovaj fabrički pogon platio je oko 850.000 evra, a odmah nakon licitacije najavljeno je da će se na tom mestu graditi stambene zgrade jer je nekoliko meseci ranije promenjen urbanistički plan Jagodine kojim je to bilo dozvoljeno.

Kupac pivare ne mora da nastavi delatnost

Kada je u pitanju imovina Jagodinske pivare u slučaju da poverioci prihvate ponudu M. će za 420.000 evra postati vlasnik više od 40 objekata na parceli od 4,6 hektara u Jagodini, ali i skladišta u Nišu, Kruševcu i Požarevcu, opreme pivare i potraživanja.

Kupac pivare, kako je ranije pisao Insajder, nema obavezu da nastavi delatnost.

“Zakon o stečaju kao cilj stečaja definiše najpovoljnije kolektivno namirenje stečajnih poverilaca ostvarivanjem najveće moguće vrednosti stečajnog dužnika, odnosno njegove imovine. U praksi ovo znači ostvarivanje najviše moguće cene, s obzirom da se iz iste namiruju poverioci. Zakon ne propisuje bilo kakve dodatne uslove za kupca izuzev isplate kupoprodajne cene (i pratećih obaveza prema državi – porez”, navedeno je u odgovoru Ministarstva privrede Insajderu još pred prvi pokušaj prodaje 2017.

Jagodinska pivara, jedna je od prvih fabrika srpske industrije, nalazi se u glavnoj ulici na 600 metara od centralnih gradskih institucija.

Deo grada u kojem se nalazi u poslednjih nekoliko godina intenzivno se razvija. U neposrednoj blizini je gradski stadion, akva-park, muzej voštanih figura kao i skoro otvoren Vivo šoping centar.

Prva privatizacija poništena pre 12 godina

Pivara je već jednom privatizovana i to otkupom akcija na berzi u avgustu 2005. kada je većinski paket kupio konzorcijum koji su činili “Pan bir” iz Novog Sada i slovenački “Infond holding – Finančna dužba” iz Maribora.

Ugovorom o privatizaciji konzorcijum se obavezao da će u preduzeće investirati 4,48 miliona evra tokom pet godina, kao i da će radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom isplatiti otpremnine u iznosu od 200 evra po godini radnog staža.

Krajem 2006. Ugovor o prodaji Jagodinske pivare je poništen zbog kršenja odredbi Ugovora i, kako je tada saopšteno, zbog nemogućnosti većinskog akcionara da upravlja Društvom.

Nakon toga, Pivara, čiji je većinski vlasnik postala država sa 65 odsto akcija, dok su ostatak akcija držali radnici poslovala je sve do otvaranja stečaja koje je pokrenula Agenciji za privatizaciju 2016. zbog blokade računa i trajne nesposobnosti plaćanja.

Izvor: Insajder

https://insajder.net/sr/sajt/tema/13539/Jedinu-ponudu-za-kupovinu-Jagodinske-pivare-dala-firma-%C4%8Diji-je-ve%C4%87inski-vlasnik-hap%C5%A1en-u-akciji-Sablja.htm