Predsednik opštine Svilajnac Predrag  Milanović uručio je danas Ugovore o bespovratnom sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrada. Ima tri ugovora za 3 zgrade koje su podnele prijave na Javni poziv opštine Svilajnac za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada.

Milanović je istakao da, nakon rešavanja i rekonstrukcije svih javnih objekata, opština zajedno sa građanima kreće u sanaciju  i stambenih objekata:

“Stvorili smo uslove da ulažemo novac i u ovu oblast, a hvala ovim ljudima, upravnicima zgrada, što su prepoznali mogućnost i zajedno su sa nama pioniri u ovom poslu. Ovo su zgrade koje su pripremile na vreme dokumentaciju za konkurisanje, a imaju problema koje je potrebno sanirati kako bi se povećala i opšta bezbednost, energetska efikasnost i kvalitet života” – izjavio je Milanović i dodao da očekuje da do kraja godine ove tri zgrade reše svoje problem, na jednoj je to krov, na nekima fasada, oluci i sitnije sanacije.

Predstavnici zgrada koje će prve biti renovirane saglasni su da im pomoć opštine u rešavanju hitnih popravki mnogo znači. Radojka Micić upravnica je zgrade koja se nalazi u pešačkoj zoni u Svilajncu, a na kojoj će biti urađen krov, koji je godinama veliki  i do sada nerešiv problem za stanare ove zgrad.

“Stanari ovo ne bi mogli sami da reše. Osnovali smo predstavništvo kućnog saveta, konkurisali na javni poziv opštine i odobrena su nam sredstva, opština finansira 90%, a stanari 10% cene radova.  Ovo može biti primer stanarima i drugih zgrada kako mogu da reše neke od infrastrukturnih problema na svojim zgradama.”

Opština Svilajnac nastaviće sa ovom praksom i narednih pet godina, a jedan od uslova da se konkuriše za sredstva je I registracija stambene zajednice.