PARAĆIN- U Pozorištu u Paraćinu na tribini ,,Male hidroelektrane smrt za reke” dekan Šumarskog fakulteta prof dr Ratko Ristić izjavio je da jedinu korist od ovakvih objekata imaju pojedinci i organizovane interesne grupe, to definitiovno nije u nacionalnom interesu Srbije. Pored njega govorio je  profesor sa Biološkog fakulteta prof dr Predrag Simonović.

– Negativan uticaj gradnje elektrana derivacionog tipa je dokazan sa svih aspekata, a postao je proteklih nekoliko godina epidemijska pojava u Srbiji. Izgrađeno je 90, a planirano 850, ali zaključeno je da MHE jako malo znače u energetskom smislu, jer proizvode malo električne enerije i maksimalne ekološke štete, degradiraju biodiverzitete, remete režim podzemnih voda i značajno ugrožavaju život lokalnog stanovništva. To je potpuno nepotrebna koncepcija, Srbija treba da se okrene proizvodni energije iz obnovljivih izvor, rekao je dr Ristić.

Na tribini je rečeno da Srbija ima gubitke u distribuciji električne energije od 17 odsto, a tolerantni tehnološki gubici su do 5 odsto. Ako bi za nekoliko procenata bili smanjenji gubici na elektromreži onda Srbiji ne bi trebala ni jedna MHE derivacionog tipa.

– Ukoliko se izgradi MHE živi svet će biti uništen. Suština je da živi svet veći deo godine živi svet u rekama na minimumu, zimi ili leti. Ako se sva voda oduzme i ode u cevi, ostavi se nešto što se cinično zove biološki minimum tu neće biti ničeg. Ništa ne može da pomogne da se taj period prebrodi i umanje negativni efekti, istakao je dr Simonović.

Zoran Kojadinović iz GG Odbranimo Grzu najavio je da se očekuje izveštaj Vodne inspekcije o vodozahvatu, te da je pravno bitka za Grzu praktično dobijena, jer se u tom slučaju poništava građevinska dozvola, odnosno zvanično ne postoji jezero, te ne može ni MHE da se gradi.