ĆUPRIJA- Na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji obeležen je Međunarodni dan Roma Konferencijom pod nazivom  „Jačanje obrazovanja, zapošljavanja, kulture i integriteta Romske zajednice u Srbiji – izazovi i rešenja“. Među učesnici panel diskusije bili su i Jelena Jovanović, narodna poslanica u prlamentu  AP Vojvodina, Dobrosav Marić, direktor NSZ Beograd, Miloš Nikolić, direktor Kancelarije za inkluziju Roma i Slavica Denić iz tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a diskutovalo se o temama podsticaja integracije romske zajednice.

Udruženje Roma „Romi sa Morave“ uručilo je zahvalnice za doprinos razvoju i podršci učesnicima diskusije kao i organizatoru i promoteru integracije roma, VMŠSS Ćuprija.

Direktor dr sci med Hristos Aleksopulos se zahvalio gostima iz uduženja „Romi sa Morave“ i izrazio posebno zadovoljstvo što je ovogodišnja proslava Dana studenata posvećena populaciji romske nacionalnosti. Takođe je naglasio da je i broj Roma među studentima sve veći i da biraju našu školu jer VMŠSS teži da učestvuje u jačanju obrazovanja, kulture, integriteta ali i zapošljavanja mladih iz ove osetljive kategorije.

Ovom prilikom Aleksopulos je nagradio najbolju studentkinju romske nacionalnosti istakavši da time dajemo podstrek i motivaciju ne samo Romima već svim mladima da je jedini put do uspeha bez obzira na okolnosti i društveni poredak, rad.

„Na VMŠSS uvek smo imali afirmativne mere prema Romima, uključujući ne samo upis studenata romske nacionalnosti u VMŠSS već i podršku tokom celog školovanja.“ – dodao je Aleksopulos.

Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfildu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije