Nakon najave formiranja deset strukovnih akademija predloženih od strane ministra prosvete Mladena Šarčevića i Saveta za reformu visokih strukovnih škola, usvojen je prvi predlog na VMŠSS Ćuprija. Savet škole i nastavno stručno veće su predlog usvojili jednoglasno iskazavši spremnost da predvode na putu ka potpunoj reformi visokog obrazovanja.

Na osnovu člana 51. i 54. Zakona o visokom obrazovanju Vlada RS je donela odluku o osnivanju Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija. Akademiju čine tri škole Visoka medicinska škola strukovnih studija Ćuprija, Visoka škola strukovnih studija Kruševac i Visoka škola za vaspitače strukovnih studija Aleksinac.

Poslednji direktor VMŠSS Ćuprija, dr sci. Med. Hristos Aleksopulos nakon 20 godina rada u toj školi je izjavio da su interesi obrazovanja mladih van svakog ličnog interesa zbog čega je i ceo kolektiv VMŠSS Ćuprija podržao projekat. „Svi smo spremni da damo doprinos da reforme budu što uspešnije“- izjavio je dr Aleksopulos dalje ističući prednost formiranja Akademija u Srbiji.

„Razvoj visokog obrazovanja se nalazi pred velikim brojem izazova jer je visoko obrazovanje od najvećeg značaja za razvoj Srbije zasnovano na znanju. Visoko obrazovanje je upućeno na harmonizaciju sa evropskim prostorom visokog obrazovanja. Visokokoškolske ustanove će razvijati svoju organizacionu strukturu jačanjem integracije i saradnje osnovnih jedinica (fakulteta i visokih škola) u okviru univerziteta, odnosno akademija strukovnih studija. Razvoj strukovnih studija se nalazi pred dva ključna izazova: podizanje kvaliteta i razvoj obrazovnih resursa u skladu sa standardima visokog obrazovanja. Ključne mere za podizanje kvaliteta su unapređenje kompetencija nastavnog osoblja i kvaliteta studijskih programa. Ključne mere razvoja obrazovnih resursa i procesa su sistematsko pozicioniranje strukovnih studija u istraživačkoj delatnosti uvođenjem master strukovnih studija sa istraživačkim sadržajima usmerenimka praktičnoj primeni“- dodao je dr Aleksopulos.

Naime, na poslednjoj sednici Vlade Republike Srbije ova odluka je usvojena , ostaje samo da se sprovede u praksu.