JAGODINA- Spomenik glavnom junaku Nušićevog “Puta oko sveta” Jovani Miciću osmislio je umetnik digtalne grafike Nebojša Cvetanović, koji je rođen u Jagodini, a već dugi niz godina živi i radi u Beogradu.

– Drago mi je bilo kada sam dobio poziv da osmislim spomenik ,,Jovanči Miciću”. Još draže su mi pozitivne reakcije mojih Jagodinaca. ,,Jovači” je mesto u Jagodini, tu je autentičan. Nisam imao  problem sa realizacijom ideje, jer mi je cela priča bliska. Velika pomoć kolega iz Jagodina je takođe bila presudna u osmišljavanju lika, kaže autor Nebojša Cvetanović.

Spomenik ,,Jovanči Miciću” sada predstavlja glavnu atrakciju na ulasku u Jagodinu. Kada bi ustao sa  globusa ,,Jovanča” bi bio visok preko  4 metra, odnosno dva i po puta veći od prosečnog čoveka.

– Rad je započeo izradom digitalnog modela na računaru. Vizija je pretvorena u trodimenzionalnu formu, a robot je kasnije programiran prema tom 3D modelu da izvaja figuru. Rok za izradu spomenika bio je kratak i  da se radilo klasičnom metodom to bi potrajalo nekoliko meseci, objašnjava prednost primene novih dostignuća prilikom izrade figure Cvetanović i dodaje da je izrada je trajala devet dana.

,,Jovanča” sada pruža ruku ka gradu na reci Belici, dok je prstenu koji je oko postamenta u obliku planete sa kontinetima zapisana njegova čuvena rečenica ,,Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh”. Pored Cvetanovića, doprinos u izradi spomenika dalo je preduzeće Raleks.