Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju sve novinare/ke i medije da na Svetski dan slobode medija u petak 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90.mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu.

Na Međunarodni dan slobode medija ukazujemo na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni za svoju sigurnost i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja iintegriteta. Podsećamo i da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorilisvi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i “Nezavisnost” ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža.

NEZAVISNO UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE

NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE

GRANSKI SINDIKAT KULTURE, UMETNOSTI I MEDIJA “NEZAVISNOST”

U Beogradu, 02. maja 2019.