ĆUPRIJA- Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić izjavio je da će uskoro početi zamena 30 kilometara  vodovodne mreže u tom gradu. Vrednost investicije je 2 miliona evra

– Kada Skupština Srbije bude odobri kreditno zaduživanje iz fondova EU stećiće se uslovi realiciju projekta zamene kompletne vodovodne mreže u Ćupriji. Lokalna samouprava je Kancelariji za javna ulaganja dostavila projekat sa tehničkom dokumentacijom i najkasnije u junu očekuje odobrenje parlamenta za kreditno zaduženje, rekao je Erić.

Premijerka Ana Brnabić je prošlog aprila razgovarala sa rukovodstvom opštine na  temu vodosnabdevanja, a posle toga počela izrada dokumentacije za zamenu kompletne vodovodne mreže u gradu. Vodovodna mreža je stara preko 40 godina i gubici su veliki. Na Izvorištu Sveta Petka prvi put su postavljeni merni instrumenti za protok vode. Kupljena je parcela gde se nalazi rasteretna komora, sada će Ćuprija izgraditi rezervoar radi stabilizacije vodosnabdevanja i pritiska u cevima.

– Velika stvar za građane, jer se menja mreža stara preko četiri decenije u koju niko od predhodnika nije ulagao.  Mislimo i na sela i zato smo uradili studiju pozicioniranja bunara, tako da ćemo sela povezati na vododovnu mrežu, najavio je Erić.

Pored toga, trasa gasovoda Južni tok koja prolazi kroz teritoriju opšine Ćuprija je po planovima trebalo da prođe kroz Industrisjku zonu u Dobričevu, što je za opštinu bilo nedopustivo i od Ministarstva energetika zatražena je promena Plana detaljne regulacije za to područje. Inače bi gasovod zauzeo 200 hektara u Industrijskoj zoni. Uspeli smo uz pomoć Kabineta predsednika Srbije da izmenimo Prostorni plan Srbije i izdejstvujemo da gasovod zaobiđe Dobričevo. Izmene nisu uobičajena stvar, već nešto što događa u pet godina, te da ovaj ustupak predstavlja veliki uspeh lokalne samouprave.