PARAĆIN- Policija je prošlog petka uhapsila člana Opštinskog veća i člana Pokreta „Zdrava priča“u Paraćin Žarka Savića jer je pomagao prijatelju u prevozu užine za učenike OŠ Vuk Karadžić u Potočcu. Vlasnik firme, koji snabdeva užinom školu, bio je sprečen to da uradi i zamolio svog prijatelja Savića da to obavi. Savić je deo kolacije na u vlasti u Paraćinu, koju predvodi Saša Paunović i koga naprednjaci svakodnevno časte uvredama da je ,,fašista”, ,,lopov”, zahtevaju da ,,vrati pare”, ,,marioneta” beogradskih lidera….. Savić kaže da je njegovo lišavanje slobode i privođenje u Policijsku stanicu politički motivisano od strane SNS, te je najavio da će podneti prijave protiv odgovornih lica u policiji i tužilaštvu zbog prekoračenja ovlašćenja i zloupotrebe službene dužnosti. Prema njegovim rečima, on je imao je rok da „predje u SNS“ do četvrtka, što su mu predlagali ,,prijatelji” iz te stranke, ali kada to nije uradio, očigledni epilog je da su ga u petak policijski inspektori uhapsili u školskom dvorištu i priveli u policijsku stanicu. Zašto je policija, u ovom slučaju sa trojicom inspektora, hapsila Savića pred učenicima kao najokrutnijeg kriminalca, koje mere nalaže i šta proverava Osnovno tužilaštvo u slučaju ,,uslužnog” prevoza užine, zašto kontrolu, što je uobičajeno u takvim slučajevima, nisu odmah radili tržišni, veterinarski i sanitarni inspektori… to su teme oko kojih će narednih meseci javnost, ali i nadležni u državnim organima suočavati. Iz paraćinskog poveriništa SNS do sada se nisu oglašavali o ovom slučaju, niti su odgovorali na sms poruke.

– Oni su me uhapsili pod sumnjom na neko krivično delo zbog prevoza užine, posle pretresa moje kuće nije ustanovljen ni jedan element krivičnog dela što dokazuju zapisnici, a naravno iskoristiću zakonsku mogućnost i isteraćemo pravdu da li je bilo kršenja ovlašćenja od strane policije i tužilaštva. Smatram da je hapšenje politički motivisano. Poklopile su se kockice. Možda aršini nisu za sve isti. Veoma neprijatna situacija za mene, proveo sam dugo vremena u policiji, dao izjavu u svojstvu građana, nisam osumnjičen, nisam okrivljen, nisam ništa…. Zato što se to tako odigrava daje mi sumnju. Verovatno je namera da me osramote ako nisam kod njih, da i drugom ne trebam. Moj prijatelj je u čudu, zaprepašćen šta se desilo. Morao je suprugu da odveze na intervenciju u medicinsku ustanovu. I on je dao izjavu, danasu su bile razne inspekcije u njegovom lokalu, utvrđuju činjenično stanje, priča, još uvek u neverici, Savić.

On kaže da bi voleo da se sve ovo razreši, ali i da će pitanje ,,prijatelja” koji su mi savetovali da pređe u SNS doći na red.

– ,,Prijatelji” iz SNS mi se posle hapšenja nisu ni obratili, zbog toga i sumnjam jer se ne javljaju posle svega. Ne verujem da bih prihvatio bilo kakvu njihovu pomoć ubuduće, jer sam ljut na njih zbog pokušaja su ruše moj autoritet i integritet. Nisam tako vaspitan i ne mogu to shvatim, tako nešto do sada nisam video, školovao sam se za nešto drugo. Žao mi što živimo u takvom društvu, ali nemamo gde drugde. Nažalost ovo je samo početak u Paraćinu, tek će biti mnogo toga. Sigurno je više od igre i politike. Nemoćan sam da bilo šta promenim. Svakako svom prijatelju bih pomogao, pa neka se to oni smatraju krivičnim delom, uveren je Savić i dodaje da su sve kontrole mogle nadležne inspekcije da obave u dvorištu škole, te da nije bila potrebna policija.

Posle izjave u policiji, inspektori su mu pretresli celu kuću kako bi proverili, pretpostavku i sumnju, da li  proizvodi učeničke užine. Njemu je delovalo da inspektori policije traže i bilo šta što bi moglo da bude dokaz za bilo kakvo krivično delo. Policijski inspektori su obavili pretres cele Savićeve kuće, njemu se činilo ,,kao da su tražili oružje, drogu ne znam ni ja šta…ja sam običan čovek, poljoprivrednik, malo je reći da smo svi u kući bili šokirani”. Pretreseno je kompletno seosko domaćinstvo. Policajci nisu pronašli ni jedan jedini element koji bi naveo na bilo koje krivično delo.

-Međutim, i jedna takva mala usluga prijatelju poslužila je političkim neistomišljenicima za zloupotrebu. Dan pre toga, u četvrtak istekao je rok, kako mi je poručeno, da pređem u SNS u Paraćinu. Policijsko privođenje je izvršeno u petak. Ceo ovaj događaj posmatram kao pritisak od strane SNS u Paraćinu potpomognut medijskom hajkom na neregestrovanim izmišljenim portalima koje kontroliše i uređuje SNS, potvrđuje Savić u izjavi medijima.

DO POMOĆI, DO HAPŠENJA PRIJATELJA

Srđan Gligorijević vlasnik firme „Basler“ iz Varvarina koja zvanično dostavlja užinu paraćinskim školama, kaže da je Savićeva dobrota i usluga za koju ga je zamolio, napravila problem zbog čega mu je jako žao.

– Moja supruga je operisala vene u Kliničkom centru u Nišu i mi smo tog dana morali da budemo na kontroli u 9 sati ujutru. Probao sam da zamolim doktora da pregled pomerimo za 12 sati kako bismo stigli da razvezemo užinu, ali doktor nije mogao jer je već imao mnogo zakazanih pregleda. Žarko i ja smo prijatelji iz škole, a on, s obzirom da je iz sela Raševica odlično poznaje celu paraćinsku opštinu i sve škole po selima Svojnovo, Potočac, Trešnjevica. Zato sam njega zamolio da mi učini uslugu i preveze užinu, jer niko drugi ko ne poznaje teren ne bi to mogao da uradi u predviđenom roku. On je na to pristao i eto kako ga je koštala njegova dobrota. Deci ta užina nije ni dostavljena jer je pakete odvezla policija, pa sam ja kasnije kada sam došao iz Niša, iz brige da li su ta deca uopšte jela jer roditelji ako dete ima užinu u školi, deci ne šalju novac, o svom trošku kupio kroasane u samoposluzi i odneo đacima. Jako mi je žao što sam zbog prijateljske molbe, Žarku napravio problem, kaže Srđan Gligorijević za medije.

POLICIJA DEMANTOVALA DA JE RADILA POSAO NOVINARA

Na paraćinskom blogu za koji se u javnosti navodi, ali i po očiglednom sadržaju, da simptiše SNS u ovom gradu, pojavila se fotografija privođenja Žarka Savića s leđa. Na pitanje medija policiji da li su  pripadnici te službe fotografisali privođenje Savića i prosledili blogu, odgovor je bio ,,naravno da nismo”, ali nije baš sasvim jasno kako je kompletan sadržaj policijske prijave dospeo do bloga, što izaziva sumnju i pokazuje tendenciju zloupotrebe državnog aparata radi fabrikovanja materijala i laži za hajke na neistomišljenike.

– U policijskom automobilu sa mnom su bila još tri policajca. Kada smo izašli jedan mi je stavio ruku na leđa i krenuo sa mnom. Dvojica su ostala iza nas. Nikog više tu nije bilo. Ne znam da li su policajci fotografisali, dvojica su išla iza nas. Bio sam okrenut leđima, što se vidi na fotografiji. Da sam video da su fotografisali podneo bih krivičnu prijavu.  Ne mogu da tvrdim da me je jedan od policajaca slikao i tu sliku dao naprednjačkom portalu radi podizanja hajke, ali žaliću se na ovakvo postupanje. Nikome nisam dozvolio fotografisanje niti me je iko pitao za dozvolu. U šoku sam ako je fotografiju načinio policajac, ali to ne mogu da tvrdim, ističe Savić za medije.

ODGOVOR POLICIJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Paraćinu zatekli su Ž.S. (43) u dvorištu Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u selu Potočac dok je vozilom „reno senik“ dostavljao užinu učenicima te škole. U vozilu je pronađeno 127 pripremljenih obroka u plastičnim kutijama bez deklaracije i otpremnice. Takođe, Ž.S. nije imao ugovor sa školom, niti sa nekom drugom firmom na osnovu kog bi mogao da dostavlja hranu.

O događaju je obavešten zamenik osnovnog javnog tužioca u Paraćinu po čijem nalogu je policija pretresla stan i druge prostorije koje koristi Ž. S. U Policijskoj stanici u Paraćinu Ž.S. je dao izjavu u formi službene beleške o obaveštenju primljenom od građana na okolnosti ovog događaja. Policija, po nalogu tužilaštva, nastavlja dalji rad, stoji u saopštenju Policijske uprave Jagodina.

POSTUPAK PROVERE U TUŽILAŠTVU

Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Paraćinu u toku postupak provera da li se u radnjama nekog lica stiču elementi krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po  službenoj dužnosti, a u vezi  pripremljenih obroka koji su od strane OSL PS Paraćin  pronađeni u vozilu  Ž.S. u dvorištu  Osnovne škole „Vuk Karadžić“  u selu Potočac, opština Paraćin, saopšteno je iz OJT u Paraćinu

INSPEKCIJA UNIŠTILA UŽINU

-Policijski inspektor je rekao da će užine biti vraćene posle sat vremena, deca su ostala gladna. Trebalo je da obavesti dobavljača da dostavi drugu užinu. Veterinarska inspekcija je donela odluku da se užina uništi, zbog nedozvoljenog načina transportovanja, jer nije bilo prateće dokumentacije i kao takva se uništava. Nije bilo analize hrane. Konstatovano je da postoje kutije sa poklopcima, hranom i da nema deklaracije. Kada nema deklaracije ne može se analizirati, jer nema adekvatnog parametra, kao takva se proglašava nebezbednom i šalje na uništenje. Užina je oduzeta u 8.30, a veterinarski inspektori su obavili pregled u 14 sati, objašnjava Savić.