SVILAJNAC-Izložba „Naša istorija, naša sećanja“ otvorena je u Centru za kulturu u Svilajncu i biće tu do kraja meseca. Izložbu je otvorio predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, Nikolas Faj, prvi savetnik ambasadora Francuske u Srbiji i dr Stanislav Sretenović, istoričar i koautor izložbe.

„Ideja za ovu izložbu nastala je zahvaljujući uspehu učenika osnovne škole „Branko Radičević“ u Sedlaru, koji su osvojili prvo mesto na takmičenju održanom u Francuskom institutu u okviru projekta „Frankofoni horizonti“, a na predlog direktorke škole Snežane Resavac i profesora francuskog jezika Olivera Uroševića.“ – saopštila je Ivana Nešić, član opštinskog veća, na otvaranju.

Putujuća dokumentarna izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. i sećanju na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu. Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije, koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar, (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana).

„Hteli smo da pokažemo Prvi svetski rat u tri celine: istorijska celina, oslobađanje srpskih gradova i sećanja na te događaje. Videćete i jedno sećanje na generala Tranijea, po kome nosi ime i jedna ulica u vašem gradu.“ – izjavio je dr Stanislav Sretenović.

Predsednik je primio delegaciju i otvorio izložbu, tom prilikom istakavši da je prijateljstvo sa Francuskom više puta dokazano kroz istoriju, a pokazalo se između ostalog i 2014. godine, kada je Svilajnac zadesila poplava, gde je Francuska pružala pomoć u saniranju posledica te prirodne nepogode.