ĆUPRIJA- Opština Ćuprija realizovaće projekat rekonstrukcije zgrade ŠOMO Dušan Skovran, a vrednost radova je 30 miliona dinara. Namenska sredstva su 21 milion dinara sa javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije. Predmet projekta za koji je lokalna samouprava dobila ova sredstva je zgrada Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Dušan Skovran“.

Realizacija celog projekta, koji će zgradu takozvane niže muzičke škole da prevede u energetski efikasan objekat, stajaće nešto više od 29 miliona i 929 hiljada dinara, pa će ovaj vredan posao biti finansiran i iz izvora lokalne samouprave, sa skoro 9 miliona dinara.

Kako saznajemo u Opštini Ćuprija, projektom kojim je 27. marta konkurisano na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike, predviđeno je da se termički izoluju spoljni zidovi škole i tavanice, da se drveni prozori zamene PVC stolarijom i da se ugrade termoregulacioni ventili za radijatore.

Treba reći da sve lokalne samouprave koje su dobile sredstva na ovom konkursu, imaju pravo na još po 124.350 dinara, za finansiranje obuke zaposlenih u zgradama koje su bile predmet projekata.

Inače, prema rešenju o odobrenju finansiranja projekata, koje je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao u utorak, iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti će, bar ovog puta, biti sufinansirana 23 projekta u iznosu od skoro 321 milion dinara.