BEOGRAD- Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predstavnici pomoravskih opština  potpisali su u Palati Srbije na Novom Beogradu ugovor o dodeli sredstava za energetsku rekonstrukciju Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Dušan Skovran“, OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Svilajncu i zgrade opštinske uprave u Despotovcu.
Opština Ćuprija namenski je dobila skoro 21 milion dinara na javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije. Predmet projekta za koji je lokalna samouprava dobila ova sredstva je zgrada Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Dušan Skovran“.
Realizacija celog projekta, koji će zgradu takozvane niže muzičke škole da prevede u energetski efikasan objekat, stajaće nešto više od 29 miliona i 929 hiljada dinara, pa će ovaj vredan posao biti finansiran i iz izvora lokalne samouprave, sa skoro 9 miliona dinara.
Projektom je predviđena termička izolacija spoljnih zidova škole i tavanice,  zamena drvenih prozora  PVC stolarijom i ugradnja termoregulacionih ventila za radijatore.
Treba reći da sve lokalne samouprave koje su dobile sredstva na ovom konkursu, imaju pravo na još po 124.350 dinara, za finansiranje obuke zaposlenih u zgradama koje su bile predmet projekata.

Svilajnac će iskoristiti sredstva u visni od preko 10,7 miliona dinara za rekonstrukciju škole u Bobovu, a ukupna vrednos projekta je 15,4 miliona. Ova opština četvrti put dobija sredstva na javnim pozivima ovog ministarstva.

U finansiranje projekta unapređenja energetske efikasnosti “Rekonstrukcija i energetska sanacija objekta opštinske uprave u Despotovcu” ministarstvo će uložiti  17 miliona dinara, a ukupna vrednost je 25,5 miliona.