REKOVAC- Jubilarni 50. Sabor narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ biće doržan od 1. do 4. avgusta u okolini i porti manastira Kalenić. Prvog dana biće otvorena likovna kolonija „Kalenić 2019.“, a drugog će bitri održana manifestacija Zlatni glas 50. Sabora.

Sabor će  u subotu 3. avgusta od 18 časova u porti manastira Kalenić otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Tada će biti održan scensko-muzički prikaz po scenariju i režiji Marine Končar i Vladimira Đorđevića. Predviđen je solistički nastup Danice Krstić, kao i folklornih ansambla „Abrašević“ iz Kragujevca i „Tradicija“ iz Trstenika.

Za nedelju je zakazan dolazak kulturno-umetničkih društava i izložba slika sa XVII likovne kolonije. Tradicionalno, u porti srednjevekovnog manastira, Zlatne ruke Levča takmičiće se u pripremanju starih jela, ista će se degustirati, a biće izložena domaća radinost i stari zanati, kao i takmičari zdravičara. Izbor najlepše nošnji, takmičenje najbrk i najduža pletenica.

Pokrovitelji Sabora su: Opština Rekovac, Ministarstvo kulture i informisanja i EPS.