SVILAJNAC- U opštini Svilajnac su uz podršku Evropske unije (EU) od preko 200.000 evra počeli radovi na infrastrukturnom opremanju industrijske zone „Nova zona privređivanja“ kako bi se unapredilo poslovno okruženje i uslovi za privlačenje investicija. Radovi podrazumevaju izgradnju pristupnih puteva i komunalne infrastrukture koja obuhvata vodosnabdevanje, kanalizaciju i snabdevanje električnom energijom. Paralelno sa ovim radovima uz podršku Evropske unije počela je i rekonstrukcija Doma kulture u Kušiljevu, najvećem selu Resave, kako bi meštani, a posebno deca i mladi, koji čine više od 30 odsto ukupnog stanovništva u selu, imali mesto za društveni i kulturni život. Radovi na renoviranju Doma kulture, ukupne vrednosti od skoro 184.000 evra, od čega EU preko razvojnog programa EU PRO ulaže 150.000 evra, a opština Svilajnac 34.000 evra, obuhvataju rekonstrukciju krova, fasade, enterijera i izgradnju novih sanitarnih čvorova. Dom kulture u Kušiljevu izgrađen je 1947. godine i ovo je prva kompletna rekonstrukcija ovog objekta, koja će ponovo oživeti kulturni život ovog sela, koje broji skoro 3.000 stanovnika.

-Uz podršku Evropske unije i Vlade Srbije dodatno ćemo unaprediti uslove poslovanja i odgovoriti na potrebe investitora koji žele da ulažu u našu opštinu ili da prošire svoje kapacitete. Evropska unija je naš najveći donator i omogućila nam je rad na različitim projektima, a završetkom infrastrukture u ovoj zoni, opština će dobiti 18 hektara zemljišta za nove investitore, rekao je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

On je istakаo da je slovenačka kompanija „Hočevar” kupila šest hektara zemljišta u „Novoj zoni privređivanja” u Svilajncu, dok je ukupna vrednost ove investicije 10 miliona evra i podrazumeva izgradnju fabrike od 5.000 metara kvadratnih i otvaranje 50 novih radnih mesta u prvoj, odnosno 100 u drugoj fazi.

-Sada ćemo uz podršku EU obezbediti da i stanovnici Kušiljeva imaju jednake uslove za organizovanje kulturnih i edukativnih programa, koncerata i drugih društvenih dešavanja, istakao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, podsetivši da je EU nakon poplava 2014. uložila velika sredstva za obnovu domaćinstava, mostova, škola, javnih ustanova…

Štefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije, je obišao radove sa svojom delegacijom i predstavnicima opštine Svilajnac.

-Evropska unija ulaže u opštine širom Srbije, a opština Svilajnac je sjajan primer, jer već dugo godina aktivno učestvuje na našim konkursima i kroz dobro napisane projekte uspešno implementira dobijeni novac, kaže Hudolin.