SVILAJNAC- Svilajnac sija jakim sjajem i u vrhu je lokalnih samouprava u Srbiji, ne samo po materijalnim izdvajanjima, već pripada samom vrhu naše države po entuzijazmu, energiji, po onomo što se ulaže i daje rezultate,  rekao je ministar kulture i medija Vladan Vukosavljević na Svečanoj akademiji povodom Dana te opštine. Njemu je predsednik opštine Predrag Milanović uručio Plaketu i sliku ulje na platnu ,,Stari Svilajanc” rad umetnice Anđele Micić. Zahvalnice opštine Svilajnac dodeljene su profesoru Nikoli Stankoviću, Dunav osiguranju, Union drvu i profesoru doktoru Milošu Jokoviću.

–  Budućnost nije samo negde tamo, budućnost može biti ovde, a sve što smo čuli danas i doživeli govori da Svilajnac ima potencijale za svoju budućnost. Verovati u sebe, davati rezultate na svim poljima, praviti povoljnu sredinu za razvoj svakog pojedinca i zajednice, jeste zadatak vredan svakog truda i napora, ali i divljenja. Želim Svilajncu i Svilajnčanima uspešnu budućnost i dobre rezultate u godinama ispred nas, rekao je Vukosavljević i dodao da Svilajnac za kulturu izdvaja 5 procenata od budžeta, što je nije pravilo u Srbiji.

Predsednik opštine Milanović je najavio nove poslove i istakao da su trenutne investicije u infrastrukturu u vrednosti 2 milijarde dinara, a da je lokalni budžet oko milijarde.

– Učešće loklanog budžeta je oko 300 miliona, a 1,7 milijardi je od donatora EU, Vlade Srbije i mnogih drugih. Očekuje nas puno projekta da bi Sviajanc dobio mesto na evropskoj mapi, mislim da smo u Srbiji u vrhu i da se takmičimo sa gradovima iz Evrope. Ostalo nam je da završimo adaptaciju još nekoliko škola, a zatim krećemo sa velikim projektom navodnjavanja 3.000 hekatara. Izgradnja toplane na biomasu, jako je značajan projekat, jer ćemo grajati sve ustanove i gradske bazene. Naredne zime Svilajnac dobija zatvorene bazene. Postrojenje za otpadne vode je sledeći segment rada i do kraja godine objavićemo tender. Uporedo radimo na izgradnji kanalizacije, preko 65 procenta stanovništva biće priključeno na sistem,vodosnabdevanjem je obuhvaćeno  85 odsto stanovništava i do kraja godine dobiće svi tu mogućnost. Najbitniji zadatak ove generacije je izgradnja novog mosta preko Velike Morave i obilaznice. Očekujem da taj projekat bude deo novog investicionog plana Vlade Srbije i da  bude napokon završen. Svilajanc više ne može u ,,ligu” niže, jer smo stvorili budućnost i perspektivu za mlađe generacije. Posle nas dolaze oni, naglasio je Milanović.

Povodom Dana opštine na Trgu Stevana Sinđelića održan je koncert Aleksandre Radović, koja je oduševila više stotina Svilajnčana svojim hitovima i izvođenjem.

NAJBOLJI UČENICI

Milanović je uručio priznjanja i novčane nagrade najboljim učenicima, po 50 hiljada dinara dobili su đaci generacije,a po 20 hiljada osvajači jednog od prva tri mesta na nacionalnim takmičenjema. Đaci generacije su Milica Paunović, Nikolina Momirović, Irena Mijačić, Teodora Kočić i Mirajna Vasić.

– Zahvaljujemo se opštini Svilajnac na svemu što je učinila i čini za nas, neprestano motiviše i pokazuje da vredi biti uporan,marljiv i ambiciozan, jer će ona uvek biti tu kao velika podrška i oslonac, kazala je u ime nagrađenih učenika teodora Kočić i poželela još mnogo godina ispunjenih prosperitetom i postignućima na svakom polju.