ĆUPRIJA- Spektakularnim koncertom na otvorenom u ambijentu Škole za muzičke talente svetska zvezda i kocert majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović i Camerata academica stavili su tačku na premijerni Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius u Ćupriji.

-Festival je veoma važan ovaj grad, koji ima jedinstvenu školu u Srbiji, slične su u Moskvi i Londonu.  Škola je izbacila toliko generacija predivnih profesionalaca Gordan Nikolić , Maja Avramović…. Dragan Đorđević koji je sve pokrenuo oko Festivala. nadam se da to neće prestati i da će dobiti podršku svih  i ministarstva. Puno nam je srce, publika je ustala i apaludirala posle koncerata. Ovo je hrana za dušu i narodu to treba, rekao je Simović posle koncerta na otvorenom.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić najavio još veću podršku festivalu.

– Juče je završen prvi Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius 2019. Juče je Ćuprija predstavljena na svetskom nivou, sa svetskim virtuozom Romanom Simovićem. Danas, kada podvučemo crtu i sumiramo rezultat ove manifestacije sa velikim zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo Ćupriju izdigli na jedan veličanstven nivo, umetničkog i najstarijeg grada u Pomoravlju. Točak koji smo pokrenuli ovom manifestacijom je nezaustavljiv.  Hvala svim izvođačima koji su nam pomogli da promovišemo Školu za muzičke talente i Ćupriju, napisao je Erić.

Tri dana su naši najuspešniji muzičari dobijali su podršku na koncertima i radionicama. Tražilo se mesto više u sali i na otovrenom, a  najmlađi ljubitelji muzike bili su na radionicama.

-Presrećan sam, očekivanja su bila visoka, ali ovo je više od toga. Publika ustala i skandirala, bile su ovacije, to nisam doživeo u Ćupriji. Podrška lokalne samouprave i najava izgradnje muzičke scene na otvorenom je veliki korak napred. Zahvaljujem se svima koji su bili u organizaciji i dali podršku. Očekujem da sledeće godine festival bude još veći i sadržajni, da ga produžimo za još jedan dan. Još kao đak maštao sam o festivalu, za sve je važan ovaj festival, istakao je umetnički direktor Škole i Festivala Dragan Đorđević.

-Tri dana smo imali punu salu i na otvorenom. Uradili smo stvar koja će ostati i koju će dalje nadograđivati, ovo je dobar temelj za kulturu Ćuprije. Deluje nestvarno da su sva ova svetska imena klasnične muzike u Ćupriji, od Beograda do Niša nije bilo ovakvog sadržaja, ni kvaliteta, ali ni masovnosti posete, u gradu koji ima tridesetak hiljada ljudi. Hvala svim izvođačima i rukovodstvu Škole za muzičke talente, rekao je član Opštinskog veća Vladimir Vasiljević.

-Žao mi je što ovo nismo ranije uradili, ali nikada nije kasno. Radićemo na tome da se nastavi Festival, jer prvi festival i da sviraju krem dela krem iz sveta klasične muzike je veliki uspeh i to smo zaslužili. Škola je baza za festival i verujem da će dalji razvoj biti u vezi sa bivšim i sadašnjim učenicima, kazala je direktorka Škole za muzičke talenete Danijela Jović

U okviru Festivala održane su radionice za najmlađe, koji komponovali himnu Ravanelius, uz pomoć edukatora Irene Popović Dragović i Miloša Milovanovića.