Čak četiri zemljotresa pogodila su Srbiju u poslednjih dana, tačnije od 15. jula. Potresi su se desili u Užicu, Kragujevcu, Jagodini i Kraljevu. U pitanju su manji potresi koji se i ne osećaju. Kako se navodi na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda, magnituda ovih potresa bila je između 1,5 i 1,7 stepeni, prenose nacionalni mediji.

Osim toga, 10. jula u 11.28 časova po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 2.3 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Despotovac, stoji na sajtu SZS.

Intenzitet u epicentru procenjen je na III stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Što se tiče naše zemlje, opasnost od zemljotresa, prema analizama, preti Kopaoniku, Svilajncu, Aleksandrovcu, Kraljevu, Jagodini, Loznici, Novom Pazaru i Čačku, dok je najniža seizmička opasnost u istočnoj Srbiji i delu Bačke.

Ako vas zemljotres zatekne u domu, ostanite u kući, jer nije bezbedno da izlazite. Potražite zaklon ispod masivnog nameštaja poput kreveta, stola ili ispod štokova vrata. Sklonite se dalje od prozora, polica i visećih elemenata koji mogu da padnu i da vas povrede. Najbolje bi bilo da budete u čučnju, jer ćete tako sprečiti povredu prilikom pada od gubljenja ravnoteže.

Ako ste napolju, sklonite se dalje od zidanih objekata i dalekovoda. Ako ste u vozilu, izbegavajte mostove, tunele, podzemne prolaze i zgrade, jer sve to može da se sruši na vas.