SVILAJNAC- Na 28. međunarodnom Festivalu televizijskog etnološkog filma u Kučevu dva filma autora Predraga Todorovića u produkciji svilajančkog TV Centra osvojila su dve najveće festivalske nagrade. Dokumentarnom film “Lu-lu lu-lu” dodeljen je Gran pri festivala i statueta Zlatni pastir, a filmu “Igranka za pokojnog Emilijana” dodeljen je Srebrni pastir za najbolji etnološki zapis. Dokumentarac o homoljskoj pesmi bez reči, pre par nedelja, je osvojio i Gran pri festivala VRMDŽA FEST.

– Nikada se ni na jednom festivalu dokumentarnog filma nije dogodilo da isti autor osvoji dve najveće nagrade sa dva različita filma. Žiri nije imao dilemu, pa je tako napravljen presedan. Lep je osećaj da posle Vrmdže, osvojimo Gran pri na FESTEF, kaže Todorović.

Žiri 28. Festivala televizijskog etnološkog filma – FESTEF, u sastavu Dr. Slobodan Naumović, etnolog – predsednik, i članovi Jelena Vukmanović, urednik u RTV Vojvodine i Zvezdana Stanojević, profesor i autorka etno filmova dodelio je GRAN PRI Festivala „Zlatni pastir“ filmu „Lu-lu lu-lu“, autora Predraga Todorovića, u produkciji TV Centra iz Svilajnca. U obrazloženju nagrade stoji da film u prvi plan postavlja poteškoće sa kojima se strpljivo i vedro nosi osamdesetpetogodišnja Stana Milovanović dok pokušava da prenese svojoj ćerki Živojki umeće pevanja pastirskih „pesama bez reči“. Autorski tim uspeo je da njenu duhovitost nenametljivo i efektno prenese na film i da ličnu priču proširi na važne etnološke teme čuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Vlaha i tešku sudbinu današnjih sela.

Žiri je nagradu „Srebrni pastir“ za etnološki zapis dodelio filmu „Igranka za pokojnog Emilijana“, autora Predraga Todorovića, u produkciji TV Centra iz Svilajnca.

Filmski zapis na pažljiv, odmeren i celovit način prenosi intimnu i tragičnu priču o igranci koju ožalošćeni roditelji namenjuju svom pokojnom sinu, što je osoben deo kulta mrtvih kod Vlaha, navodi se u obrazloženju nagrade.

Na Festivalu su sa dokumentarnim ostvarenjima učestvovale domaće nacionale televizije RTS, RTV, TV Prva, kao i veliki broj stranih autora.