REKOVAC- U porti manastira Kalenić kod Rekovca večeras je ministar kulture Vladan Vukosavjević otvorio 50. Sabor ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju. Predsednik te opštine dr Aleksandar Đorđević je za doprinos razvoju Sabora njemu i vladiki Šumadijskom Jovanu uručio Povelju ,,Brativoje Marković”.

-Moja radost je činjenica da je jubilarni 50. Sabor doprineo i dodao lepu pločicom u mozaiku 600 i više godina postojanja manastira Kalenić.  Danam nema Kalenića i ostalih manastira ko zna šta bi smo mi bili i da li bi opstali, s obzirom na našu mukotrpnu istoriju. Sve nas obaevzuje da ne zaboravimo pretke, prošlost, jer ona koji zabori prošlost on nije dostojan budućnosti. Mi imamo sa čim i sa kim da idemo u budućnost, rekao je vladika Jovan.

Ministar Vukosavljević je otvarajući Sabor rekao  da je Kalenić jedan od najznačajnih spomenika srpske kulture i istorije, te da u onoj meri u kojoj znamo da čuvamo svoju kulturu, tradiciju i istoriju u toj meri zaslužujemo da postojimo na svirepoj istorijskoj sceni.

-Sve generacije koje živele iza nas, zahvaljujući kojima uživamo slobodu i svoje živote, utkali su svoja znanja, napore, entuzijazam, duh, veru, talenat  i optimizam u ideju srpske kulture i države, prosperiteta i napretka naroda i države. Naša obaveza za očuvanje srpske kulture mnogo veća nego što izgleda na prvi pogled. Zadatak duhovne elite, a jedino ona elita koju vredi spominjati, pripada obaveza je ono što je sačuvano od predaka bude očuvano i obogaćeno za duh vremena u kome živimo i tako predato u ruku budućim generacijama, nadahnuto je govorio ministar.

Predsednik opštine Rekovac istakao da su problemi i nedaće pritiskali manastir, ali monasi su sve učinili da ga sačuvaju i da se mi danas nalazimo ispred hrama u Kaleniću.

– Pola veka postojanja znači da nešto vredi. Mi se ponosimo i zahvaljujemo svima koji su doprineli da Sabor postoji. Sabor je suština srpskog naroda, jer obiluje igrom, pesmom i druženjem. Po Saboru je Levač poznat u Srbiji, naglasio je dr Đorđević.

Pre Sabora, ministar je u Rekovcu otkrio spomen ploču dr Milovanu Spasiću, jednom od začetnika bibliotekarstva u Srbiji, po kome lokalna biblioteka nosi ime.

Nekoliko stotina građana je na otvaranju gledalo bogat kulturno-umetnički program pod nazivom ,,50 godina saborovanja u Levču” posvećen je obeležavanju jubileja. Scenario i režiju potpisali su Marina Končar i Vladimir Đorđević a nastupili dramski umetnici Nebojša Dugalić, Vesna Pavlović  i Bojan Veljović. Pored njih na sceni su bili ansambli ,,Abrašević”, iz Kragujevca i ,,Tradicija” iz Trstenika.