Svilajnac- Svilajnac je ove godine domaćin 2. Međunarodnog kampa ritmičke gimnastike „Evita“ 2019. koji je danas zvanično otvorio predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović i tom prilikom poželeo dobrodošlicu učesnicama kampa i lep boravak u Svilajncu. Kamp se održava do 10. avgusta i tu će se usavršavati oko 100 devojčica pratnji 15 trenera iz Pirota, Niša, Paraćina, Pančeva, Novog Sada, Trstenika, kao i Svilajnca i okolnih opština, što je više nego prošle godine.  Međunarodni karakter Kampu daju devojčice i treneri, koji dolaze iz Hrvatske, Slovačke, Ukrajine i Rusije.

-Posebno mi je drago što vas ima u ovolikom broju i nadam se da će jednog dana neko od vas moći da se pohvali olimpijskom medaljom i velikim uspehom. Opština ne vodi računa samo o klubovima, već dosta ulaže i u sportsku infrastrukturu, kako bi klubovi imali gde da treniraju, a među njima je i gimnastički klub “Evita”. O tome govore obnovljena sportska hala i potpuno novi gradski bazeni. Trudićemo se da još više podržavamo sve naše klubove i da narednih godina nastavimo sa unapređivanjem sportske infrastrukture, rekao je on.

Kamp se održava u organizaciji Gimnastičkog kluba „Evita“ iz Svilajnca, a pokrovitelj je opština Svilajnac, koja podršku ovakvim događajima pruža i kroz konstantno ulaganje u sportsku infrastrukturu. Među trenerima su Ljubov Barikina, bivša ruska reprezentativka u ritmičkoj gimnastici, sada uspešni trener, i Vjera Silajeva, koja je trener olimpijskog šampiona iz 2000. godine.

-Ove godine imamo više učesnika, što znači da radimo dobru stvar i napredujemo. Organizacija kampa je jako dobra i drago mi je što nam se ove godina pridružila Vjera Silajeva, koja je poznat i uspešan trener. To je još jedan plus u mom projektu “Umetnost u sportu”, koji postoji od 2014. godine i koji konstantno raste, kako u Srbiji, tako i u drugim zemljama, kazala je Ljubov Barikina, bivša članica nacionalnog tima Rusije,  master Internacionalne škole sporta, čija su izuzetna dostignuća u oblasti ritmičke gimnastike povezana i sa time što ima diplome tri različite visoke škole, dve iz Nemačke i diplomu ruskog državnog Univerziteta fizičke kulture, sporta i turizma. Bila je i trener juniorskog tima Nemačke, koreograf čuvenog festivala „Alina“ , a ima i svoje nastupe i performanse širom Nemačke, Rusije i celog sveta.