VALJEVO- Valjevska pivara počela proizvodnju Jagodinskog piva, potvrdila je direktorka prodaje te pivare Nataša Petrović.

-Tačno je da smo počeli sa proizvodnjom Jagodinskog piva i najverovatnije od ponedeljka biće u prodaji, najavila je ona.

Valjevska pivara obavljaće, pored proizvodnje, i distribuciju Jagodinskog piva, odnosno kompletan posao. Reč je o svetlom pivu u bocama od 0,5 i 033 litra.

Preduzeće Brauerei Group iz Beograda, osnovano u decembru 2018. kupilo je “Valjevsku pivaru” u januaru ove godine po ceni od preko 3,5 miliona evra. Osnivači beogradske firme, registrovane početkom decembra prošle godine za proizvodnju piva su Živojin Jovanović i Miloje Blizanjac, iz Trlića kod Uba, i Zoran Kostić iz Brzeća kod Brusa. Jovanović je direktor uspešne Zemljoradničke zadruge “Trlić”, a Kostić prvi čovek firme “Brzmin” iz Brzeća.

Jagodinska pivara početkom godine je prodata iz stečaja za 50 miliona dinara jagodinskoj kompaniji XTRADE. Bilo je nezvaničnih najava da će proizvodnja biti obnovljena posle dve godine od prestanka, međutim, očigledno je da je to uslovljavalo velika ulaganja, jer je reč o muzejskoj tehnologiji sa početka prošlog veka, što podrazumeva i visoke troškove. Nije poznato da li je kupac Jagodinske pivare prodao brend Jagodinsko pivo Valjevskoj pivari ili ugovoren uslužni posao, ali to ljubitelje ovog piva ne treba ni da zanima.  Jagodinska pivara osnovana je 1852. godine i predstavlja jednu od najstarijih fabrika u Jagodini.