DESPOTOVAC- Ispod bedema manastira Manasija kod Despotovca večeras je počeo 5. Viteški festival Just out. Više hiljada građana na padini prirodnog amfiteatra pomno je pratilo defile 1.000 učesnika i njihovih pratilaca iz 25 zemalja, pokazne borbe, kao muzički program Balkanike, Sanje Ilića i Danice Krstić, te nastup Ivane Žigon.

– Trudimo se da svake godine budemo još bolji i dostigli smo visok nivo. Despotovac je ispromovisan u svim medijima i to se vidi kroz drastično povećanje broja turista. U Pomoravlju nema slobodnog kreveta u ovom trenutku, to je dovoljan pokazatelj. Na Festivalu se okupljaju porodični ljudi, gde se vrednuju čast, junaštvo, stabilnost čoveka i hrabrost za borbu za istinu, ističe predsednik te opštine Nikola NIkolić i dodaje da će ove godine biti nadmašena brojaka od 500. hiljaditog posetioca te manifestacije.

– Imali smo pojačanje u muzičkom smislu, jer smo imali velike izvođače na bini. Za četiri godine promovisali smo Manasiju širom sveta, svi najveći svetski i Evropski mediji su pisali o ovom događaju. Ceo svet smo upoznali sa Manasijom, rastući je broj ekipa iz celog sveta, kao i publike. Vitezovi iz celog sveta klanjali su se Despotou Stefanu i to je od neprocenjive vrednosti, rekao je direktor festivala Vladimir Blagojević.

Ove godine prvi put su borbe profesionalne, boriće se za medalje, turnir u agendi svetskih takmičenjia.

– Festival je skup viteških načela i vrlina. To dokazuje da smo i dalje svetionik snage duha i dobrih ljudi. Želimo da odjeknemo iz Srbije ka svetu o tome šta radimo, ko smo, odakle smo i gde idemo. Svi naši velikaši pokazali su svoje kvalitete kroz diplomatiju, ali Despot Stefan je neprikosnoven u tome. Balansirati izmešu istoka i zapada,svotriti jaku državu je bio nemoguć zadatak. Opet smo napravili krug i došli na isto mesto, kaže iz udruženja Beli orlovi i jedan od organizatora Festivala Bojan Tasić.

Predhodnih godina uloženo preko milion evra u putnu i komunalnu infrastruktruru do manastira, unapređen besplatan prevoz posetioca autobusima, napredak je očigledan u svakom smislu. U subotu i nedelju predviđene su borbe vitezova.