ĆUPRIJA-38.  “Matićevi dani“ u Ćupriji biće održani od 9. do 13. septembra. Reč je o književnoj manifestacija koja se tradicionalno, sredinom svakog septembra, održava u Ćupriji od 1982. godine. Manifestacija je posvećena velikanu srpskog nadrealizma, Dušanu Matiću, rodom iz Ćuprije, piscu, akademiku, profesoru fakulteta dramskih umetnosti. Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković otvoriće manifestaciju.

U okviru ove manifestacije dodeljuje se književna nagrada „Matićev šal“ mladom piscu do 27 godina starosti za prvu objavljenu knjigu poezije u prethodnoj godini. Sastavni deo manifestacije je i poznati „okrugli sto“, diskusija na zadatu temu, uzetu iz Matićevih dela, u kojoj učestvuju najeminentnija imena savremene srpske književne kritike. Manifestacija je upotpunjena obaveznom izložbom slika sa konkursa Matiću u čast, koncertom klasične girate Miloša Vukovića, muzičko-poetsko veče sa glumcem Nebojošm Milovanovićem, kao i nizom aktivnosti koje obuhvataju sve segmente umetnosti i kulture.

Povodom početka nove školske godine, Narodna biblioteka “Dušan Matić” od 2. do 7. septembra organizuje akciju “Biblioteka otvorenih vrata”. U ovom periodu svi učenici osnovnih i srednjih škola imaće pravo upisa u Biblioteku po popularnoj godišnjoj članarini od svega 250 dinara.
Podsećamo da se deca predškolskog uzrasta i učenici prvog razreda osnovnih škola mogu besplatno upisati u Biblioteku.