ĆUPRIJA- U okviru 38. Matićevih dana u Ćupiji sinoć je u Muzeju Horeum Margi-Ravno uručena nagrada “Matiću u čast” likovnom umetniku Jovanu Spasiću iz Vlasotinca za rad “Nemoguće bekstvo”. Ova nagrada je šesti putu dodeljena na izložbi dela koja je žiri ocenjivao pristiglih na konkurs. Reč je o jedinom likovnom konkursu u Pomoravlju i jedinom u Srbiji koji se bavi temom nadrealizma.

– Prvi put učestvujem na nekom od konkursa i prva nagrada. Nagrada mi je veoma značajna i najbitnija od onih koje sam do sada dobio. Spadam u grupu mladih autora i ovo je potvrda mog dobrog puta. Bavim se portretima i psihološkim stanjima. U ovom slučaj to su autoportreti i portreti mojih prijatelja, koje smeštam u zanimljiv način, birajući jak i čist kolorit. Sa publikom iz Ćuprije sam se upoznao prošle godine prilikom samostalne izložbe mojih crteža, rekao je Spasić.

Direktor Muzeja Novak Novaković je rekao da je pristiglo 60 radova 32 autora iz Srbije, Makedonije i Crne Gore, a žiri je odabrao 23 rada od 20 autora.

-Iz godinu u godinu, po kvalitetu i ozbiljnosti autora i radova konkurs je sve bolji, što znači da smo uspeli u realizaciji ideje i prepoznati smo od stvaraoca. Sve radove u različitim tehnikama, poetikama i formama,  povezuje nit nadrealizma i Matićevog stvaralaštva. Najuspešniji rad pored nagrade, od ove godine ima otkupni karakter i da će nagrađeni rad biti sastavni deo umetnilčke zbirke Muzeja, istakao je on.

Mladi umetnik je dobio i nagradu Biblioteke Dušan Matić.