ĆUPRIJA- Nagrada “Matićev šal” danas je u Biblioteci Dušan Matić u Ćupriji uručena Aleksandri Batinić iz Smederevske Palanke za knjigu pesama “Antikvitera” u izdanju Brankovog kola iz Sremskih Karlovaca. Ona je pre par dana za istu knjugu ponela nagradu Stražilovo.

-Knjiga Atikvitera govori o posebnom osećaju za onošto bi smo danas svrstali u kategoriju poezija. Samo promena je stalna, rekao je predsednik žijira Zoran Bognar.

Nagrada “Matićev šal” dodeljuje se mladim pesnicima za njihovu prvu zbirku pesama u okviru manifestacije “Matićevi dani”. Reč je o mladim pesnicima iz  Srbije do 27 godina. Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

-Velika je čast dobiti ovu nagradu i naći se među dobitnicima, među kojima su  zaista velika imena i pesnici. Dug prema Dušanu Matiću u vrlo malom procentu pokušali su da vrate pesme iz “Antikvitere”. Anđeo je došao po svoje u traganju za  osloncem u duhovnoj i kulturnoj baštini i jeziku. U otporu prema pukom imenovanju stvari i pojava, vremenu formata i razgradnji smisla. Fenomenologija zapitanosti nad tom zjapom oko koje se bepoštedno dezintegrišu vrednosti, gde plastičnost zamenjuje suštinu, a površnost pothranje entropiju u ovim pesmama ostvaruje se često nevešto, kazala je dobitnica nagrade Aleksandra Batinić.

Poslednjeg dana manifestacije “Matićevi dani” održan je okrugli sto “Dušan Matić danas”. Govorili su Gojko Božović, vlasnik izdavačke kuće “Arhipelag”, esejista, pesnik i jedan od prvih dobitnika književne nagrade “Matićev šal”, prof. Dr Predrag Jašović, profesor književnosti na državnom univerzitetu u Novom Pazaru, prof. Dr Gojko Tešić, profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prof. Dr Danica Pajović, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Nemanja Veljović Subrosa, student Filološkog fakulteta u Beogradu, književni kritičar i pesnik iz Beograda Zoran Bognar.