JAGODINA- Berba grožđa u podjuhorskim selima u Jagodini uvek je prilika da se okupe u mobi komšije, prijatelji, rođaci….pokušali smo u tom ataru da pronađemo toalet i tuš za poljoprivrednike, ali ta vrsta luksuza do ovdašnjih seljaka nije došla. Polja puna roda, zlatna jesen,a  seljaci zabrinuti.

– Kakav toalet i tuš za poljoprivrednike, toga ima samo u medijima, a nama nije potreban. Briga o poljoprivredniku, ako neko uopšte u Srbiji ima takvu nameru, ogleda se bar u otkupu proizvoda. Nemamo kome da prodamo grožđe,svi obećavaju, ali niko da kupi. Kukurz je na njivama, cena 13 dinara kilogram, ne vredi ni da ga beremo. U veoma smo teškoj sitauciji. U prodavnicima i na pijaci uvozni proizvodi, za naše se više niko ne insteresuje, razmenjuju mišljenja poljoprivrednici iz podjuhorskih sela dok beru grožđe. Možda je zbog toga veliki broj građa sa sela zaposlen u proteklih 15 godina u lokalnim budžetskim ustanovama.  Ovi sa druge strane, ipak, kažu ima nade. Od 2020. godine tržišta rada u zapadnoj Evopi se otvaraju.

-Poručili su mi rođaci iz Nemačke da pakujem ,,kofere”, nemam šta ni da ponesem. Našli su mi posao na pojoprivrednom gazdinstvu, biću prijavljen,sve legalno. Dobra cena satnice. Ovde je svaki rad podcenjen, radimo na svoju štetu, kaže jedan od mlađih koji se sprema za odlazak iz Jagodine i Srbije.

Berba se tradicionalno završava pečenim prasetom i muljanjem  grožđa, šira je dobra, vino će biti odlično,vrhunsko ….slaćemo ga nekim od autobusa ka zapadnoj Evropi.