ĆUPRIJA- Svečanom akademijom i dodelom priznanja obeležen je 13. oktobar Dan opštine Ćuprija.  Zvanje Počasni građani Ćuprije i ključ grada uručeno je Guangsi Heu, direktoru kineske kompanije „Đon Ćao Nengjuen Gđi“ za unapređenje privrednog razvoja. Reč je o kompaniji koja recikira plastični otpad i proizvodi granule, odnosno utiče na očuvanje životne sredine. Zaposliće 50 radnika. Spomen-plaketa posthumno je dodeljena dr Mirjani Miletić, koja je obavljala funkciju direktorke Doma zdravlja od 2013. godine. Plaketu je primila njena ćerka. Učenicima generacije ćuprijskih škola uručeni su lapotovi i diplome. Strelci protivgradnih stanica nagrađeni su sa po 30 hiljada dinara.

– Gradimo Atletski centar Srbije, održan je premijerni festival muzičke izuzetnosti Ravanelius koji ima visoke umetničke domete, od naredne godine počnje fazna rekonstrukcija Opšte bolnice, objedinjavanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, savremena medicinska sredstva omogućavaju da bolnica ostane centar pomoravskog zdravstva. Gradićemo toplanu za javne institucije. Realizovaćemo zamenu vodovodne mreže u celom gradu, rekonstrukciju izvorišta i bunara, u toku je izrada generalnog projekta za odvođenje otpadnih voda. Želimo da za sva sela obezbedimo vodu i kanalizaciju, to je naš prioritet, rekao je u svom obraćanju predsednik opštine Ninoslav Erić i najavio da će privredni zamajac, pokrenut ove godine, omogućiti narednih meseci  nova radna mesta, veće zarade i bolji standard.

Posle pola veka u Ćupriji je započeta izgradnja fabrike i gradi je turska kompanije Feka automotiv. Uspešno je realizovana kineska privredna investicija Eurofiber proizvodnja konca, a zatim je proširena sa fabrikom čarapa, u planu je izgradnja pogona za proizvodnju trasportnih traka. Njima se pridružila još jedna kineska kompanija Đongćao koja je zakupila 1.800 kvadrata bivše Mladosti za proizvodnju plastičnih granula i oni planiraju izgradnju pogona. Žrenjaninski Gomeks gradi distributivni centar.

– Nova Industrijska zona u Dobričevu bila je predmet interesovanja najveće strane investicije u Srbiji. Izabrani smo kao najbolje mesto u Srbiji za takvu investiciju. I dalje se sudbina velike investicije ne zna, investitor je želeo da informacija o lokaciji ne bude u javnosti. Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovom timu jer su nas izabrali da predstavljamo Srbiju. Znamo da smo spremni za najveće investitore, istakao je Erić.

On je najavio izgradnju mosta na Velikoj Moravi, potpuno uređenje centra garda, otvaranje trgovinske zone u Dobričevu, kao i novo lice Ćuprije.

– Od ,,tunela” i grada u mraku, sada, posle šest godina Ćuprija kroz prizmu privrednih i infrastrukturnih ulaganja, kulturnih dešavanja je bitno drugačija, boje su mnogo vedrije. Lokalni parlament ima obavezu da ta promena bude brža i uspešnija. Na 46 sednica usvojene su kapitalne odluke i Ćuprija je danas veliko gradilište, samo takav pristup donosi nova radna mesta i više sredstava u lokalnom budžetu. Naredne godine govorićemo o intenzivnom privrednom razvoju, rekao je predsednik SO Branimir Tazić.

U toku prepodneva položeni su venci na spomenik borcima iz drugog svetskog rata. Popodne je priređena žurka za najmlađe u Moravskom parku, njih su uveseljavali glumci i pevali im drugari iz hora ,,Dar” uz obaveznu tortu i slatkiše obeležen je Dan grada. Večeras je na istom mestu koncert pop muzike, u ponoć vatromet i svečano otvaranje nove rasvete na mostu preko Velike Morave.