ĆUPRIJA- Čitav projekat se zasniva na tome da se prikupe osnovni podaci  i da se oni prenesu na digitalnu platformu. Kasnije možemo da dodamo ostale podatke. Moram da kažem da ste vi ušli u ovih jedanaest opština i da to mora da vam inponuje jer je bila velika zainteresovanost lokalnih samouprava za ovaj projekat. Kako volim da kažem, Srbija sada gleda u vas, jer kako se vi budete pokazali u ovom projektu, kako budete predstavili vaše investicione potencijale – a imate dobre potencijale – na osnovu vaših iskustava ćete kasnije, kao regionalni centar, da pokažete ostalim opštinama i gradovima kako se to radi“, rekla je u Ćupriji dr Marina Jovanović-Milenković iz Republičkog geodetskog zavoda, govoreći na sastanku upriličenom povodom početka rada na projektu “Unapređenje poslovne klime u Srbiji”.

Podsetimo, direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković i predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić potpisali su prošlog meseca u Vrdniku Sporazum o saradnji, koji ima za cilj pružanje podrške Zavodu pri uspostavljanju Nacionalnog registra investicionih mapa (NRIM), jačanje kapaciteta izabranih jedanaest pilot jedinica lokalnih samouprava i podsticanje ekonomskog razvoja. Uspostavljanje NRIM izvršiće se kroz projekat “Unapređenje poslovne klime u Srbiji“, pa je tim povodom danas gost lokalne samouprave u Ćupriji bila zajednička delegacija Republičkog geodetskog zavoda i Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis zemljišta (Lantmäteriet), koji su i nosioci ovog projekta finansiranog od Međunarodne razvojne agencije Švedske (SIDA) sa više od dva miliona evra.

Kako je na sastanku moglo da se čuje, Nacionalni registar investicionih mapa formira se sa ciljem da unapredi poslovnu klimu u Srbiji, ali se izrađuje i radi doprinosa prilikom ostvarivanja ciljeva održivog razvoja. Prikupljanjem braunfild, grinfild, grejfild i ostalih lokacija, ovaj registar će imati značajan uticaj i na obnovu postojećih industrijskih kapaciteta u Republici Srbiji.

„Važno je da kada se završi ovaj projekat, da sistem bude lak za korišćenje, da može lako da se ažuriraju podaci, da mogu da se unose nove lokacije i da to stvarno bude nešto što je transparentno prema stanovništvu i prema investitorima – da na vrlo lak način može da se dođe do informacija o potencijalnom zemljištu, a da ti podaci budu tačni i precizzni“, istakla je doktorka Jovanović-Milenković, članica tima projekta “Unapređenje poslovne klime u Srbiji”, koja je na sastanku još jednom podsetila na značaj registra, čijim će se uspostavljanjem, konačno, na jednom mestu naći sve informacije koje su neophodne investitorima.

Gosti iz Skandinavije, čiju je delegaciju predvodila Zoja Faraj, menadžer projektnog tima Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis zemljišta, pohvalili su proaktivnost predsednika Opštine Ćuprija Ninoslava Erića i njegovog tima u privlačenju potencijalnih investitora, istakavši da Ćuprija sama pokazuje želju da uposli svoje kapacitete i da podigne kvalitet života svojih građana.

Delegacija iz Švedske obnarodovala je na današnjem sastanku i da će gosti njihove kraljevine decembra ove i maja naredne godine biti dve grupe uposlenika ćuprijske lokalne samouprave, koji će na licu mesta moći da se upoznaju sa funkcionisanjem administracije u švedskim opštinama.