ĆUPRIJA- Na konferencija za novinare, koja je povodom realizacije projekta „Efikasno i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje geografsko informacionog sistema“ danas održana u prostorijama zgrade Opštine Ćuprija, čulo se da Niš i Ćuprija raspolažu velikim brojem različitih nepokretnosti, ali bez preciznih i pravno relevantnih podataka. Realizacijom ovog projekta partnerski gradovi imaju nameru da obezbede racionalno korišćenje i upravljanje imovinom i stvore pouzdanu, odgovornu i transparentnu administraciju.

Kako neefikasno korišćenje javne imovine košta sve građane, obe jedinice lokalne samouprave očekuju da, nakon realizacije planiranih projektnih aktivnosti, dođe do smanjenja troškova i povećanja prihoda od imovine u vlasništvu dveju lokalnih samouprava.

Posle nekoliko meseci otkako je sporazum između Grada Niša i Opštine Ćuprija potpisan, mogu da kažem da je Opština Ćuprija na jednom dobrom putu. Mi smo za ovo vreme sastavili spisak od 13 objekata površine 4 hiljade kvadratnih metara koji će biti legalizovani i ozakonjeni kroz ovaj projekat. Tu će biti obuhvaćeni vrtići u našoj opštini, streljana koja već dugo vremena ima problem sa ozakonjenjem, tu su i neke zgrade administracije, a zbog ovog projekta uposlili smo i dva lica koja rade u Javnom pravobranilaštvu i koja se bave evidentiranjem i prikupljanjem podataka u smislu popisa javne imovine, zbog čega je ovaj projekat i osmišljen – rekla je, između ostalog, Svetlana Kostić, pomoćnica predsednika Opštine Ćuprija, koja je i koordinatorka timova za uvođenje GIS u centralnoj opštini Pomoravlja.

Na konferenciji su učestvovali i Ivan Pavlović i Ana Radovanović iz Grada Niša, koji su podvukli značaj GIS u poboljšanju prihoda jedinice lokalne samouprave i istakli dobru saradnju koju Grad Niš, kao nosilac ovog projekta, ima sa svima koji u Ćupriji rade na uvođenju geografsko informacionog sistema.

Inače, projekat „Efikasno i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje Geografsko informacionog sistema“, realizuje se u partnerstvu između Grada Niša i Opštine Ćuprija, sa ciljem povećanja efikasnosti i transparentnosti javne uprave kroz unapređenje upravljanja imovinom. Projekat vredan nešto više od 220 hiljada evra, realizuje se u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.