Poslanik Balša Božović poručio je u odgovoru dr Hristosu Alekosopulosu, koji je preneo Kurir, da neće odustati od borbe da pomogne ženama koje su protivzakonito otpuštene iz Visoke medicinske škole u Ćupriji, ma koliko ga napadali. Reagujući na prozivke bivšeg direktora Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji Hristosa Aleksopulosa, Božović je rekao da ga on blati po medijima po nalogu naprednjaka Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

– Martinović i Orlić se plaše da me pomenu, pa kukavički guraju Hristosa Aleksopulosa, da me blati po mediiima. Ako družina naprednjaka misli da me vređa time što me optužuje za to što želim da pomognem ženama koje su otpustiili da bi protivzakonito zaposlili sebe same, tj. funkcionere Srpske napredne stranke, treba da znaju da neću odustati dok ne učinim sve što je u mojoj moći, a i više od toga, da one budu vraćene na posao – izjavio je Božović.

On je pozvao Aleksopulosa da mu odgovori na pitanja koja se tiču angažovanja Martinovića i Orlića u pomenutoj školi:

– Kako je i po kom osnovu kao direktor odredio Martinoviću da prima 60.000 dinara za dolaske, po priznanju samog Martinovića, dva puta mesečno, plus troškovi prevoza i stimulacije? Kako je svom kumu narodnom poslaniku Darku Laketiću dodelio 40.000, plus putne troškove i stimulacije? Koliku platu je odredio Vladimiru Orliću, pošto je sa njegovim imenom akreditovan master studijski program, što znači da je morao da se vodi kao zaposleni sa 100 odsto radnog vremena u VMŠSS u Ćupriji da bi se njegovo ime našlo na zahtevu za akreditaciju? Kako je dogovorio platu sa državnim sekretarom Ivanom Bošnjakom, inače veterinarom, koji je već na 100 odsto radnog vremena prijavljen u Vladi Srbije, čime se krši Zakon o radu?

Kako navodi Božović, Hristopulos je u više navrata, “dok je proganjao i maltretirao žene koje su otpuštene da bi se u školi zaposlili njegovi stranački pajtaši, govorio da ima zaštitu Srpske napredne stranke”.

– Očigledno da su funkcioneri SNS-a, za koje je republička prosvetna inspekcija utvrdila da su protivzakonito zaposleni, imali više nego velikodušnu naknadu za zaštitu koju su mu pružali dok je on kršio zakon. Ovim ljudima su to sve naknadna primanja, u Martinovićevom i Orlićevom slučaju, u pitanju je jedanesta ili dvanaesta plata, dok je devet žena koje su otpuštene ostale bez ičega – naglasio je Božović.

Aleksopulos je prethodno optužio Balšu Božovića da samo glumi Majku Terezu i da manipuliše “ženama koje su navodno pretrpele neku štetu, obećavajući im protivzakonita rešenja.

Poslanik Balša Božović izjavio je da je ministar prosvete Mladen Šarčević, “sem što ništa nije preduzeo da bi se devet žena koje su otpuštene iz Visoke medicinske škole u Ćupriji vratile na posao, doneo novu odluku o smanjenju plata nastavnom kadru u toj školi zbog viška zaposlenih”.

-Srpska napredna stranka je toliko kadrova zaposlila u poslednjih godinu dana u Visokoj medicinskoj školi, od Aleksandra Martinovića, Vladimira Orlića, poslanika Laketića, da škola ne može iz ukupne budžetske mase plata da isplati svima zarade, pa je doneta odluka da se celokupnom nastavnom kadru smanje primanja za preko 20 odsto, naveo je Božović u saopštenju za javnost.

Božović navodi da se sada i pored viška zaposlenih sprovode i novi konkursi.

On je pozvao prosvetnu inspekciju da hitno utvrdi sve nezakonite ugovore koje su funkcioneri SNS sklopili u poslednje dve godine.

-Ministar Šarčević pokazuje veliki nemar i zapostavlja činjenicu da su ovu školu oteli funkcioneri SNS Martinović i Orlić i da je pretvaraju u fabriku sumnjivih diploma. Suština se ne menja, bez konsultacija sa predmetnim profesorima, ukidaju i dodaju predmete po njihovoj ličnoj potrebi, navodi Božović.

Aleksopulos je odgovorio Božoviću: Balšine žute nijanse jeftinih poena

Poslanik Balša Božović u najnovijem saopštenju poručio je bivšem direktoru Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji, Hristosu Aleksopulosu da neće odustati od borbe da pomogne ženama koje su „protivzakonito otpuštene“ dok ne budu vraćene na posao. Ne znamo da li je takva praksa ostala iz vremena vladavine DS- a ili je gospodin Božović preskako predavanja na Pravnom fakultetu pa nije naučio razliku između otkaza i isteka ugovora i kako se to ljudi „po zakonu“ vraćaju na posao.-odgovara Aleskopulos.

Svi su izgledi, kako navodi dr sci. med. Hristos Aleskopulos da gospodin Božović pokazuje prve simptome Alchajmera te zaboravlja da je na sva postavljena pitanja davno odgovoreno u zvaničnom saopštenju i da je dokazano da je sve bilo po zakonu.  Gospodin Božović zaboravlja ili nije dovoljno obavešten da pomenuti eminentni profesori za koje bi svakoj školi bilo čast da ima takav kadar nisu angažovani na predmetima na kojima su bile angažovane koleginice kojima je istekao ugovor. Takođe, u istom periodu na VMŠSS u Ćupriji, zbog akreditacijske norme i proširenja kapaciteta, angažovano je 67 novih nastavnika, uvedena je praksa studenata demonstratora, školi je odobrena akreditacija master studija i prošireni su svi kapaciteti infrastrukture, nenastavnog i nastavnog osoblja.

Skrnavljenje vodeće strukovne škole u Srbiji sa dvadesetgodišnjom tradicijom i preko 8000 diplomiranih studenata da bi se došlo do jeftinih glasačkih poena je najblaže rečeno sramota. Ko izvrgava ruglu obrazovne institucije da bi diskreditovao pojedince i dokopao se vlasti nikako ne misli dobro za svoju zemlju, ne msili dobro za Srbiju.

Da podsetimo, VMŠSS Ćuprija na čelu sa dr sci. med. Hristosom Aleksopulosom je postala najsavremenije opremljena škola u regionu, oformljen je prvi i jedini simulacioni centar sa najmodernijim učilima i premom, opremljene su i simulaciona apoteka, galenijska i hemijska laborataorija, zubna ordinacija, serverska soba, it laboratorije, multimedijalne učionice i td. Škola je postala prepoznatljiva po veoma razvijenoj međunarodnoj saradnji, a potpisani su sporazumi sa školama, udruženjima i zdravsvenim centrima iz Rusije, Nemačke, Makedonije, Hrvatske i drugih zemalja.

Škola je angažovala lica sa invaliditetom na poslovima ažuriranja baze podataka, započela uvođenje ISO stndarda i projekta „Zelena škola“. Kao pokazatelj dobrog rada navode se samo neke od nagrada koje su uručene tadašnjem direktoru Aleskopulsu kao što su povelja Kapetan Miša Anastasijević, povelja Dunavski kapetan, zlatnik Cara Lazara, zahvalnica Akademije nauka i umetnosti Republike Srbije i dr.

Za dobrim konjem se prašina diže, verujem da su uspeh i dobri rezultati prst u oku onima koji bi po svaku cenu samo da ruše i obezvređuju, a gospodin Božović je izabrao pogrešan teren za međustranački revanšizam. Ako ugasite tuđu sveću, vaša neće sijati jače.- poručio je Aleksopulos u saopštenju.