ĆUPRIJA- Početak arheoloških istraživanja na neolitskom lokalitetu starog oko 7.000  godina Stublina u Supskoj kod Ćuprije, označio je početak zaštite tog lokaliteta koji je decenijama izložen divljim kopačima. Juče i danas sprovedena su geomagnetna istraživanja na 10 hektara, koja se realizuju u okviru projekta ,,Arheološka istraživanja na praistorijskom lokalitetu Stubline”, Arheološkog instituta iz Beograda koji je podržan sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, a partneri na projektu su Muzej ,,Horeum Margi-Ravno” i opština Ćuprija. Ministarstvo ulaže 600 hiljada dinara, a opština 200 hiljada.

– Za sve godine neistraživanja, lokalitet je izgubio stepen zaštite. Stepen zaštite se dobija arheološkim istraživanjima, nismo mogli da radimo iskopavanja,a nedestruktivne metode prisutne su tek u proteklih desetak godina. Moćićemo kasnije, na osnovu geofizičkih snimaka, da planiramo ciljana iskopavanja. Radimo na tome de se pokrenu arheološka istraživanja, kako bi zaštitili lokalitete. Na snimcima se vide određeni objekti i to je veoma gusta naseobina. Imamo realnu osnovu za podizanje stepena zaštite lokaliteta Stubline, jer je decenijama bio na udaru divljih kopača. Zatim, moćićemo da napravimo plan daljih istraživanja, rekao je direktor Muzeja Novak Novaković.

Reč je o prvim arheološkim istraživanjima posle više od pola veka na lokalitetu Stubline, koji zahvata 20 hekatara.

-Na osnovu geofizičkih snimaka dobićemo precizniju sliku i značajnije rezultate, nego ranijim istraživanjima. Lokalitet ima 9 kulturnih slojeva, Vinčanska kultura, 3.500 do 5.000 godina pre nove ere, najznačajnije neolitsko naselje uz Slatinu i Drenovac u Pomoravlju, pojasnio je Novaković.