ĆUPRIJA- Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija izjavio je na sednici SO da je ta lokalna samouprava   proteklih godinu dana radila na izradi Plana detaljne regulacije za „Industrijski park Dobričevo“ i da to stvara uslove za razvoj ne samo Ćuprije, već i celog Pomoravskog okruga.

-Imaćemo imati najveću industrijsku zonu u centralnom delu Srbije i to na samom Koridoru 10. Na ovom projektu zajedno smo radili sa Vladom Srbije, a još pre par godina, posle prezentovanja prve 3D animacije Vladi i Kabinetu predsednika Aleksandra Vučića, dobili smo od njih apsolutnu podršku da nastavimo da radimo na ovom industrijskom parku: prvo da radimo na izradi plana detaljne regulacije a kasnije i na projektovanju za komunalno i infrastrukturno opremanje. Ovo je veliki korak, osim što ćemo da uposlimo naše Ćupričane,  uposlićemo i Paraćince i Jagodince, možda i ljude iz Batočine, Lapova, Velike Plane, dole do Aleksinca, možda čak i ljude iz Kragujevca i Kruševca, rekao je Erić govoreći o značaju Plana detaljne regulacije za „Industrijski park Dobričevo“, dokumenta koji su danas usvojili odbornici.

Erić je pritom naglasio kako je „naša misija da povećamo broj stanovnika Ćuprije, a da bi povećali broj stanovnika – moramo da imamo jednu ovakvu industrijsku zonu“, koja bi, podvukao je on, pozitivno uticala na još veći rast budžeta opštine Ćuprija.

– Mi smo već prevazišli nivo budžeta za prošlu godinu, što znači da ćemo 2019. godine da prebacimo 900 miliona dinara zbog povećanih prihoda od poreza na imovinu i povećanih prihoda od poreza na zarade, a mislim da ćemo sa ovim industrijskim parkom i sa potencijalima koje će Ćuprija da nudi, dobiti, nadam se, velike i značajne investitore. Kada budemo nudili ovu zonu, nudićemo je upravo velikim investitorima, s tim što ćemo da ostavimo staru industrijsku zonu, da je dalje razvijamo i da je nudimo manjim investitorima, onima koji bi da uposle do 100 radnika, kaže Erić.

On je istakao da će u, kako ju je kolokvijalno nazvao, staroj industrijskoj zoni svoje mesto naći i svi potencijalni ćuprijski investitori, jednako važni lokalnoj samoupravi, usput konkretno otkrivši ime investitora koji je trenutno zainteresovan da u zoni „Minel“ otvori svoje industrijsko postrojenje.

-Završava se izgradnja fabrike FEKA, a u pregovorima smo sa kineskim investitorima koji u staroj industrijskoj zoni žele da naprave industrijski park, pored jednog mini parka koji već postoji u halama nekadašnje štamparije „Mladost“. Taj kineski investitor je „Blu skaj“, s kojim smo još pre godinu i nešto počeli razgovore u vezi sa izgradnjom kineskog industrijskog parka. Sada smo intenzivirali pregovore sa njima jer su završene promene u vlasničkoj strukturi „Blu skaja“, objašnjava on.

Inače, prvi čovek ćuprijske lokalne samouprave rekao je kako je predmetnim planom detaljne regulacije ostavljena mogućnost da u pojasu pored samog auto-puta bude trgovinska i zona za zabavu, a da će na ostalih 500 hektara da budu isključivo proizvodni pogoni, za šta je i dobijena saglasnost Kabineta premijerke Ane Brnabić.