ĆUPRIJA- Legende svetske atletike Sergej Bubka, prvi potpredsednik Svetske atletske federacija, i Robert Emijan, evrospki rekorder u skoku u dalj 8,86,  sa direktorom ASS Slobodanom Brankovićem posetili su Ćupriju i posle obilaska  gradilišta novog Atletskog centra Srbije u tom gradu najavili da će taj sportski centar biti 2022. godine uključen u realizaciju  Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici. Njihov domaćin predsednik opštine Ninoslav Erić najavio je završetak prve faze izgradnje za kraj ove godine i u martu početak radova na Atletskoj dvorani.

– Vrlo sam srećan u Srbiji, Beogradu i Ćupriji. Branković nas je obavestio da se u Srbiji gradi veći broj atletskih stadiona, a u Ćupriji i atletska dvorana to je izuzetno dragoceno. Sviđa mi se stadion i sportska infrastrutura je važna za razvoj atletike. Zahvaljem se Eriću, Brankoviću i i predsedniku ASS Jevrosimoviću za sve što rade za razvoj atletike, kaže Bubka.

Branković je najavio da će Atletski centar Srbije u Ćupriji biti baza za pripremu i aklimatizaciju svetskih sportista koji će se takmičiti na Svetskom prvenstvu u Beogradu 2022. godine. Pored sportskih, najavio je i izgradnju smeštajnih kapaciteta za sportiste.

-Drago mi je da nas je predsednik Erić pozvao da vidimo ovu prelelepu stazu i da ćemo naredne godine imati priliku vidimo atletsku dvoranu, koja će nam koristiti za realizaciju Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici. Mnogi svetski atletičari imaće u Ćupriji bazu i tu će se pripremati i aklimatizovati, a kada dođe vreme za takmičenje prećiće u Beograd. Ne treba da pričam koliko će to značiti za Ćupriju, imate čoveka sa najviše energije od svih predsednika i gradonačelnika u Srbiji. Erić je 2017. godine imao petlju da preuzme veliki kolač za ovako mali grad i dugujem mu veliku zahvalnost, jer je učinio veliku stvar za atletiku i siguran sam Ćupriju, rekao je Branković, inače nosilac priznanja Počasni građanin Ćuprije.

Erić je najavio da će radovi na prvoj fazi izgradnje Atletskog centra Srbije biti završeni do kraja ove godine i da sledeće godine počinje izgradnja atletske dvorane, kako bi sve spremno dočekalo sportiste za Svetsko atletsko prvenstvo. Vrednost radova je oko 500 miliona dinara.

-Opština finansira prvu fazu izgradnje, dok će, prema dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić, izgradnju dvorane pomoći Vlada Srbije. Očekujem da 2020. godine krenemo u izgradnju velikog sportskog kompleksa sa atletskom dvoranom. Ćuprija će biti baza svetskim atletičarima za Svetsko prvenstvo, ali i svima koji žele da treniraju ili se rekreiraju, istakao je Erić.

Veliki srpski atletičar Dragan Zdravković, sada predsednik lokalnog Sportskog saveza, uverava da će spotski kompleks biti od koristi celoj Srbiji.

– Drago mi što svetski i evropski rekorderi dolaze u Ćupriju. Zahvaljujem se Bubki, Emijanu i Brankoviću. Atletika za Ćupriju mnogo znači, verujem da će objekat koji se gradi biti prava stvar za Srbiju, poručio je Zdravković još uvek aktuelni rekorder na srednjim prugama.

Erić je Bubki uručio veliki medaljon sa prikazom grifona, zaštitnika, iz manastira Ravanica.