SVILAJNAC-U Kušiljevu, najvećem selu svilajnačke opštine, svečano je otvoren potpuno obnovljen Dom kulture. Ovo je prva rekonstrukcija od izgradnje Doma, 1947. godine, i sigurno će oživeti kulturni život ovog sela, koje broji skoro 3.000 stanovnika.

-Shvatili smo poruku meštana Kušiljeva da je u selu puno mladih, da postoji potrebа za savremenim Domom kulture i da će njegova rekonstrukcija uticati na poboljšanje kulturnog života meštana. Ovaj veliki projekat nismo mogli sami da realizujemo, ali zahvaljujući upornom zalaganju i našim partnerima, Vladi Republike Srbije i EU PRO, uspešno je priveden kraju, rekao je predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, u obraćanju pred prepunom salom Doma kulture.

Otvaranju je prisustvovao ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, koji je ovom prilikom izjavio da je naša obaveza da pomognemo tamo gde postoji želja da se bavi kulturom na pravi način, a lokalna samouprava u Svilajncu je više puta na delima pokazala svoju brigu o kulturnom razvoju cele opštine.

Pored Ministarstva kulture i informisanja partner opštine Svilajnac na ovom projektu je UNOPS-ov Program podrške Evropske unije razvoju opština EU PRO. Mikaela Telatin, direktorka kancelarije UNOPS-a u Srbiji, je ovom prilikom zahvalila lokalnoj samoupravi na odličnoj saradnji i istakla da je obnovom Doma kulture u Kušiljevu ispunjen cilj EU PRO programa, a to je poboljšanje životnog standarda u lokalnim sredinama. U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Omladinsko amatersko pozorište Centra za kulturu Svilajnac-sekcija Kušiljevo, AKUD „Lipar“ iz Kušiljeva sa svojim veteranima i dečijim ansamblom i KUD „Sinđelić“ iz Svilajnca.

Ministar kulture i informisanja Vukosavljević, je prilikom posete Svilajncu obišao adaptirano odeljenje Resavske biblioteke u Svilajncu. Kako je rekao, Ministarstvo kulture nije pogrešilo što je bilo partner Opštine Svilajnac na ovom projektu. Savremeno opremljeno dečije odeljenje, koje ima 11.000 naslova, nesumnjivo će imati čitalačku publiku.