PARAĆIN-Većina, 40 od ukupno 55 odbornika, SO Paraćin usvojila je predlog budžeta za 2020. godinu u visini od 1,735 milijardi dinara, a čak 23 odsto namenjeno je za realizaciju kapitalnih investicija, dok će zarade biti više za 8 do 15 odsto.

-Biće dovoljno sredstava u narednoj budžetskoj godini za sve aktivnosti koje su u nadležnosti lokalne zajednice. Opredeljena su potrebna sredstva za kulturne manifestacije, razvoj sporta, turizam, nesmetano funkcionisanje obrazovanja, za socijalna davanja i usluge, podsticaj talenata, rešavanje imovinskih odnosa i pripremu projekta, zarade zaposlenih u javnom sektoru, finansiranje udruženja i poljoprivrednih gazdinstava, popravke poljskih puteva, energetski efikasne školske objekte, rad organa i službi. Naredna godina izdvaja se od predhodnih po kapitalnim projektima i za tu namenu biće izdvojeno preko 400 miliona dinara iz svih izvora finansiranja, odnosno 23,1 odsto od budžeta za narednu godinu. Naredna godina označiće značajno unapređenje infrastrukture lokalne zajednice. Očekuje se polovinom naredne godine završetak Industrijskog parka u kojem strani investitor planira upošljavanje značajnog broja radnika. Ovaj projekat nadmašuje ukupna ulaganja koja smo imali proteklih godina, rekao je u obrazloženju predloga načelnik Odelenja za budžet i finansije Slobodan Janković.

Budžetom je predviđeno uvećanje zarada u javnom sektoru od 8 do 15 odsto, u zdravstvu od 10 do 15, ustanove kulture 10, u predškolskim i socijalnim ustanovama 9, zaposleni na lokalnu i svim drugim oblastima javnog života 8. Odbornik SNS Nebojša Simić smatrao je da su sredstva za poljoprivredu mala u odnosu na druge pozicije, ali Janković mu je replicirao da poljoprivredna gazdinstva nisu iskoristila 1,7 miliona dinara direktnih podsticaja u ovoj godini preko konkursa. Takođe, Simić je kritikovao dodelu sredstava po medijskom konkursu medijima van Paraćina, pokušavajući da naprednjačkom maniru bez ikakvih argumenata, etiketirajući ,,jagodinske novinare” i ostale kolege van Paraćina, omalovaži rad medija govoreći da ne zna šta rade i ,,kako pravdaju sredstva”. Verovatno kao cenjeni advokat nije upućen da na taj način kriši pravo na slobodu govora, jedno od osnovnih ljudskih prava, jer to podrazumeva pravo na slobodno mišljenje, izražavanje i informisanje. Odbornik JS Danijel Miletić interesovao se finansiranje sportskih udruženja i visinu budžeta.